Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Korona korostanut kotimaisen muovituotevalmistuksen tärkeyttä

Korona korostanut kotimaisen muovituotevalmistuksen tärkeyttä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 15.6.2020

Olemme siirtymässä koronan osalta ilmeisesti kohti parempaa. Osaltaan kiitos tästä on oikeiden muovien ja niitä jalostavien yritysten. Muovit ovat auttaneet siinä, että virus ei ole levinnyt niin pahasti ja että kriittisten toimintojen huolto on toiminut niin hygieniassa, ruokahuollossa, terveydehuollossa kuin muuallakin. Muoviteollisuus on toiminut täällä melko häiriöttä ja ihmisten työn kautta turvannut selviytymistä sekä tulovirtaa, jolla Suomi toimii.

Koronarajoitteita lievennetään ja puretaan jo monissa maissa. Toisaalta eräin paikoin tilanne on vielä hyvin uhkaava ja pelot uudesta epidemia-aallosta vahvoja. Suomen muoviteollisuus on pystynyt koko kriisin ajan toimimaan asiakkaiden ja yhteiskunnan toiminnan tukena. Raaka-aineita ja muita tuotannossa tarvittavia resursseja on ollut koko ajan kohtuullisen hyvin saatavilla. Jopa uusia tuotantolinjoja on saatu pikaisesti rakennettua ja käyntiin Suomessa kriisin aikana, minkä kasvukehityksen soisi jatkuvan tilanteen lopulta normalisoituessakin. Tämä aika on osoittanut kotimaisuuden luotettavuuden ja huoltovarmuuden oleellisuuden osana monimutkaisia kansainvälisiä toimitusketjuja.

Muoviteollisuus ry haluaa kiittää valtavan innovatiivisia ja osaavia ammattilaisiaan sekä valtiovaltaa yhteisistä ponnistuksista pahimman yli. Toistakymmentä muovituotevalmistajaa on saanut Business Finlandin kautta kehitysrahaa muun muassa antibakteeristen tuotteiden kehitykseen, digiloikkansa pidentämiseen sekä vastaaviin murroskohdan ylityksiin.

Taloudelliset ja yhteiskunnalliset haasteet vielä edessä

Edelleen kriisin purku- ja toipumisvaiheissa tarvitsemme oikeat muovituotteet käyttöön. Niiden avulla voimme toteuttaa uuden teknologian harppauksia, vanhan ja kuluttavan korvaamista, energian ja luonnonvarojen suurimittaista säästöä. Muovien syrjäyttäminen, erillinen verottaminen ja muovittomuuden tavoittelu eivät johda oikeaan. Tämä kriisimmekin olisi ollut paljon syvempi ilman paikallista muovituotevalmistusta ja -osaamista. Suomen tulee rohkaista vireään ja ketterään yritystoimintaan, mukaan lukien laadukkaiden ja suorituskykyisten muovituotteiden vastuullinen hankinta ja käyttö. Euroopan vihreä jälleenrakentaminen on ehkä vähän yliampuva otsikko tilanteessa, jossa maanosamme ei sentään ole tuhoutunut, mutta kylläkin mittavien ekososiaalisten haasteiden edessä. Näihin haasteisiin oikeat kehittyneet muovit ovat ehdottomasti osa ratkaisua.

Takaisin