Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Koronaa, veronkeräystä ja muuta syvää kyykkyä

Koronaa, veronkeräystä ja muuta syvää kyykkyä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 28.5.2020

Uusi luotaus muoviteollisuuteen kertoo korona-tilanteen muuttumisesta. Kysyntä ja tilaukset ohenevat. Pandemian hoidossakin välttämättömän muovin päälle ehdolla vain veron tapaista lisäriippaa .

Muoviteollisuuden tuoreen toimitusjohtajakyselyn perusteella nyt toukokuun lopulla korona-tilanne alkaa painaa eri tavoin kuin alkuvaiheessa. Edelleen tuotanto toimii ja kaikkia tuotannontekijöitä on saatavilla lähes ongelmitta. Pelättyä isoa sairastumis- ja poissaoloaaltoa ei ole ilmaantunut. Tehtaiden varotoimia pidetään edelleen tiukasti ajan tasalla.

Suurin toiminnan lamaaja Suomen muoviteollisuudessa on nyt riittämätön kysyntä. Yli puolet vastanneista ilmoittaa kysynnän ja tilausten selvän laskun haittaavan yritystoimintaa. Oletettavasti tuo sama puolisko ilmoittaa joutuneensa joko jo lomauttamaan tai joutuvansa lomauttamaan henkilöstöään lähiviikkoina. Kaikki ovat venyneet kriisissä hienosti asiakkaat ja markkinaosuudet pitääkseen. Irtisanomisia on vältetty viimeiseen asti. Silti niitäkin 16 % vastanneista on joutunut käyttämään tai harkitsee ennen kesää. 40 % toimitusjohtajista ilmoittaa yrityksen olevan varautunut myös taudin uuteen aaltoon, mitä kukaan ei tietenkään toivo ilmaantuvan.

Hajamainintoja tuli kyselyssä myös raaka-aineiden saatavuuksien tiukkenemisesta muun maailman sekavan tilanteen johdosta sekä asiakkaiden maksuliikennehäiriöistä.

Todella huonosti tähän synkkenevään ja päättymättömän tuntuisen tilanteeseen sopivat EU-komission ja muiden poliitikkojen viimeaikaiset puheet fiskaalisista muovimaksuista, yhteen EU:n tärkeimpään materiaaliryhmään kohdistuvista veroista. Euroopan 1,5 miljoonan työntekijän muoviteollisuus 50 000 yrityksessä ei varmasti koe muovimaksuilla saatavan mitään myönteistä - päinvastoin. Hyödyn sijaan sellainen heikentää linjassa Euroopan toipumista.

Muovit auttavat parhaiten elpymisessä siten, että niitä on markkinahintaan saatavilla kaikille tarpeellisiin käyttökohteisiin. Ja että ihmiset saavat muovien kautta työtä, hyvinvointia ja aitoa ostovoimaa.

Takaisin