Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien tulevaisuuteen hypen ja pintakuohujen läpi

Muovien tulevaisuuteen hypen ja pintakuohujen läpi

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 13.3.2018

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä muistutti Muovipoli Oy:n 20- vuotisjuhlassa, että Suomessa kannattaa katsoa yli päivän polttavien uutisten sitä, mitä perustarpeita polymeerien ja tuotteiden kehitystyössä koko arvoketjussa tulee olemaan. Kirkkaat perusasiat ja realiteettit mielessä saadaan aikaan myös kestävää liiketoimintaa. Juhlapuhe seuraavana:

"Muovipoli Oy:n 20-vuotisjuhliin minua pyydettiin pohtimaan ääneen suomalaisen muoviteollisuuden tulevaisuutta. Olen tätä tulevaisuuden luotausta tehnyt viime aikoina aika paljonkin: Valtioneuvoston kanslian, opetushallituksen, huoltovarmuusorganisaation, suoraan yritysten ja alamme ammattilaisten sekä monen muun asiantuntijatahon kanssa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsenenä myös Muoviteollisuus on ihan nyt viime aikoina kantanut yhteistä huolta siitä isosta kuvasta eli hyvinkin alavireisestä tutkimus-, kehitys- ja investointirahoituksen osuudesta Suomessa.
Toisaalta täytyy samaan hengenvetoon sanoa, että suuren pudotuksen jälkeen panostus tuntuu jo kääntyneen oikeampaan suuntaan ja ennen kaikkea PK-sektorin tuotannollisissa yrityksissä on pikemminkin hyvä TKI-pöhinä ja paljon uusia avauksia. Esimerkiksi innovaatioseteli on monin paikoin toimivaksi havaittu ja isompiakin satsauksia tehdään koko ajan.

Mutta siis monenlaisia visioita muoveista ja niiden jalostajista esitetään. Yhtä mieltä kaikki tuntuvat olevan siitä, että globaali kehitys muokkaa Suomea. Ja Suomen yritysilmasto ja edellytykset puolestaan raamittavat maassa toimivan tuotannon mahdollisuudet, muovituotevalmistus siihen mukaan lukien.

Missä sitten tulevat tutkimus- ja kehitystarpeemme voisivat olla?

Muoviteollisuus elää murrosvaiheessa. Muovit ja niiden työstötekniikka kehittyvät koko ajan. Tämän tehokkuusloikan taustalla on tarkempi laskenta, simulointi ja kokonaan uudet tuotekehitys- ja valmistustekniikat, joista varmaan 3D ja toimitusketjun digitalisointi (Industrie 4.0) ovat hypetetyimpiä. Mutta on paljon muitakin, kuten uusien lisäaineiden kehitys mikroreaktoritekniikalla.

Jos itse muovien suurista muutoksista puhutaan, niin muovien raaka-ainepohjan muuttaminen enemmän biopohjaiseksi ja kierrätetyksi taitaa viedä ykkössijan. Ainakin siihen panostetaan Suomessa hyvin paljon. Vähän nostan tässä varoittavaa sormea pystyyn. Huumassa ei saa kuitenkaan unohtaa, sitä miten saada molekyylit asettumaan tuotteen muotoon yhä ideaalisemmin, olivatpa nuo molekyylit sitten uudempaa tai vanhempaa biomassaa tai muualta napattua ainetta. Tämä näkökulmani on materiaalikehityksen ja samalla hieman perustutkimuksellinen näkökulma.

Toinen tarkastelukulma on materiaalin tarvitsijan ja jalostajan näkökulma.

Tendenssi monissa tuoteryhmissä on myös se, että asiakas haluaa isomman kokonaispalvelun. Ei tilata yksittäistä muovinippeliä vaan halutaan kokonaisuuksia. Tämä suoraviivaistus on jossain määrin vetänyt entisiä pienosatoimittajia isomman komponenttitekijän katon alle. On myös liikettä toiseenkin suuntaan, vieläkin hajautetumpaan toimitusketjuun, mutta Suomessa ainakin omien havaintojeni pohjalta vähemmän. Mentiinpä kumpaan suuntaan hyvänsä, suomalaisen muoviteollisuuden tulee olla mukana aktiivisesti ketjuyhteistyössä. Yksi väylä sellaiseen ovat EU-tason T&K hankkeet, joihin Muoviteollisuus ry kaikkia kotimaisia toimijoita kannustaa. Niihin ei ole ihan helppo vain mennä mukaan tavallisen pk-yrityksen etenkään, mutta Muovipoli Oy osaa auttaa niissä ja ihan kansallisestikin rahoitettavissa ohjelmissa. Näissä näkisin mieluusti tulevaisuudessakin paljon tekemistä.

Isojen kokonaisuuksien ketjussa Muovipolin tapainen toimija nähdäkseni voisi auttaa mm vaatimuksenmukaisuusasioiden kommunikoinnissa sekä erilaisten rajoittavien rajapintojen puhkojana.

Varmasti ihan muovituotteiden rutiiniluontoisiakin testauspalveluja on järkevää teettää tällaisissa paikoissa, lähipalveluna. Monessa tapauksessa ja jatkossakin. Muoviteollisuus ainakin suosittelee yrityksiään ja asiakkaita käyttämään aina hyvää ketterää kotimaista muovialan osaajaa, jos vaan sellainen on tarjolla.

Hyvät kuulijat. On ollut mukavaa ja jännittävääkin saada seurata Muovipolin taivalta näiden kahden vuosikymmenen ajan. Juuri nyt juhla tuntuukin juhlalta. Muovipoli on hyvissä käsissä ja suomalainen muoviteollisuus kokonaisuutenakin menestyy pitkän vaatimattoman jakson jälkeen varsin mukavasti. Oikein myönteistä jatkoa kaikille!"

Takaisin