Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien oikeasta käytöstä tulee kertoa

Muovien oikeasta käytöstä tulee kertoa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 28.1.2018

Muovi oikein käytettynä ja oikeassa paikassa on hyvä, turvallinen ja kestävä materiaalivalinta lukuisiin tuoteryhmiin. Tiedon levittämisessä tässä suhteessa on ollut haastetta.

Tuntuu olevan varsin vaikeaa Suomessa saada tehokkaasti levitettyä suurelle yleisölle tietoa tavallisista muoveista. Maamme julkinen tiedonvälitys kuvaa tällä hetkellä muoveja varsin yksipuolisella ongelmakeskeisellä ja tulevaisuuspessimistisellä tavalla. Siinä peittyvät haittapelkojen alle muovisten ratkaisuiden tarjoaminen sekä paljon muutakin keskeistä muovitietoa.

Muoveja voidaan käyttää oikein ja vaikkapa roskaantuminen on hyvin pitkälti vältettävissä ihmisten toimilla, kuten asiallisella jätehuollolla. Muovituotteilla saadaan aikaan erittäin paljon turvallista ja hyvää monella sektorilla. Muoviteollisuus ry pyrkii kertomaan muoveista ja muovituotteista asiatietoa suomalaisille. Tietoa suomeksi on koottu tälle sivustolle (www.plastics.fi).
Muovialan asiantuntijoita päästetään aika niukasti tavalliseen mediaan kertomaan muovien oikeasta käytöstä eikä edes heidän vastineitaan muun muassa lehdissä ole paljonkaan julkaistu - vaikka niitä tiedetään lähetetyn.

Hyvin paljon medianegatiivisuutta juontaa huonoon jätehuoltoon varsinkin kehittyvissä maissa. Nämä ovat pääosin ihmisten väärää käyttäytymistä ja huonoa huolenpitoa jätteistä. Roskaaminen ei ole muoveista johtuva asia tai materiaaliominaisuus ylipäätään. Muovit voidaan hyödyntää jätteinä monin tavoin ja niin Suomessa tehdään. Muovien korvaaminen jollain muulla materiaaleilla, mikä sellainen edes olisi aina mahdollista, ei vapauta toimivan jätehuollon tarpeesta eikä johda parempaan lopputulemaan oikein millään osa-alueella.

Muoviteollisuus ry toivoo, että muoviyritykset ja muovien parissa työskentelevät jaksaisivat yhä Suomessakin väsymättä kertoa oikeaa muovitietoa, oikaista leviäviä virhekäsityksiä sekä ennen kaikkea tarjota toimivia tuotteitaan sekä palvelujaan suomalaisten muovituotteiden ympärillä.

Takaisin
Avainsanat Jätevesijärjestelmä, Mikromuovi, Muovi