Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Brexit ja kauppasota sotkevat myös muoviteollisuutta

Brexit ja kauppasota sotkevat myös muoviteollisuutta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 16.7.2018

Juuri nyt Suomessa muovituotteita valmistavilla yrityksillä menee kohtuullisesti vaikkakin jyrkimmän nousun ja kasvun aika oli vuosi 2017. Viennissä ja kotimaassakin on kuitenkin suuria riskejä.

Nyt muoviteollisuus vetää ja työlllistää maassamme hyvin. Tulevaisuuskuva ei kuitenkaan ole täysin vailla riskejä. Kansainvälistä kauppaa sekoittavia elementtejä on ilmassa poikkeuksellisen paljon. BREXItin yhtenäismarkkinoita repivä suuri epävarmuus sekä sitäkin akuutimpana päälle tuleva kauppasota. Kansallisesti vielä osa poliitikoistamme hämmentävät tulevaisuuden kuvaa muoviveropuheilla, mikä on erityisen vahingollista.

Muoviteollisuus ry on pyrkinyt myös riskejä analysoimaan eri ennustemalleissa ja viestinyt yrityksille arvioitaan niistä. Sekä kauppasota että Brexit lähes kaikilla skenaarioilla omaavat eri suuntiin vaikuttavia elementtejä. Muoviala on kiinni niin monessa eri tuote- ja tuotantoalueessa, että markkinahäiriöt riepottelevat sitä varmuudella pahasti. Jo nyt vaikutuksia on maailmalla ollut muottiteräksiin sekä tuotannon komponentteihin. Alamme on perinteisesti sitkeä joustava ja sopeutuva, mutta epävarmuudesta ja markkinoiden pirstoutumisesta tulemme kaikki, varsinkin viennin kautta, kärsimään. Muovia tarvitaan moneen kohteeseen. Tarvitaan myös vakautta ja paluuta yhteisiin pelisääntöihin kansainvälisilläkin pelikentillä. Kotimaaassa ei ole mitään syytä pahentaa epävarmuutta ja kustannuksia yhtään lisää.

Takaisin