Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Luonnontuhot paineistavat muovimarkkinoita

Luonnontuhot paineistavat muovimarkkinoita

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 11.9.2017

Myrskyt, tulvat ja muut pahat luonnonkatastrofit voivat heijastua muovimarkkinoihin ja muovien hintoihin

Syyskuun alussa maailmaa ovat ravistelleet suuret ikävät luonnonmullistukset: rankkasateet, myrskyt ja maanjäristykset. Hurrikaanisarjan kouriin joutuneella ja maanjäristyksenkin ravistelemalla Meksikon lahden alueella on runsaasti muoveja ja niiden valmistukseen tarvittavia kemikaaleja tuottavaa teollisuutta. Osa laitoksista sijaitsee tuhoalueella tai sen lähistöllä. Näiden toiminta ja kuljetukset saattavat kokea nyt häiriöitä.

Lisäksi miljardituhojen korjaaminen kasvattaa monien muovituotteiden kysyntää ennakoimattomasti. Kaikki tämä arvattavasti aiheuttaa joidenkin muovien saatavuusongelmia maailmalla sekä hintanousuja lähitulevaisuudessa. Yksin Floridan niemimaan rakennuskannan ja infrastruktuurin ennalleen saattaminen on suunnaton urakka vaatien valtavan määrän muovituotteita.

Jo ennen katastrofeja Euroopassa oli liikkeellä hyvä talous- ja kysyntätilanne, mikä aiheutti ennakkoon muutamien teknisten muovien, kuten PMMA:n osalta niukkuutta. Myös valtamuovien hintataso on ammattilehtien seurantojen mukaan kesän 2017 jälkeen kääntynyt lähes kaikilla markkina-alueilla enemmän tai vähemmän nousuun. Nousu saattaa hyvinkin kiihtyä luonnontuhojen johdosta talvea kohti mentäessä.

Muoviteollisuus ry toivoo kaikkein tuotanto- ja toimitusketjussa ottavan huomioon ajoissa muovien saannin varmistamisen. Tietty joustavuus ja maltti on nyt paikallaan. Sopimusten ja varajärjestelyjen on hyvä olla siinä mallissa, että toiminnot kestävät paremmin näitä ikäviä yllätyksiä. Vaikkapa jonkun tietyn muovin vaihtaminen herkässä tuotteessa toiseen saatavilla olevaan vastaavaan muoviin saattaa valmistautumattomalle yritykselle olla vuodenkin hyväksyttämisprojekti.

Muovien avulla monet materiaaliset vauriot voidaan kyllä korjata ja ihmisten vammojakin hoitaa paremmin.

Takaisin