Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ylöspäin suuntaa muovien tarve ja arvo

Ylöspäin suuntaa muovien tarve ja arvo

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 23.10.2017

Kovaa kasvua näkyvillä muoveissa ja niiden yleisessä hintatasossa. Monet tekijät kiristävät hintaruuvia maailmalla.

Muovien hinnat maailman markkinoilla ovat kivunneet ylös tasaisen salakavalasti koko kesän 2017 jälkeisen ajan. Yleinen kysyntätilanne on ollut hyvä, mikä on auttanut myyjiä saamaan muoveistaan aiempaa paremman hinnan. Isoja tuotantoseisokkeja on ollut melko normaali määrä, muun muassa Suomen polyolefiinituotanto oli kesän jälkeen pari kuukautta alhaalla suunnitellusti isossa huollossa.

Muoveja ostavien ja tarvitsevien tuotevalmistajien katteet eivät siten raaka-ainekustannusten ylämäessä ole loppuvuodesta 2017 pysyneet vahvoina vaan pikemminkin kutistuneet. Tuotevalmistajien isojen asiakkaiden ja myyntikanavien neuvotteluasema on perinteisesti vahva ja kilpailuakin tuotetasolla on moninkertaisesti raaka-ainevalmistukseen nähden.

Toki muovejakin valmistavien petrokemian yritysten raaka-ainevirrat ovat edelleen olleet hinnoiltaan hivenen nousussa. Alkuvuonna eli helmikuussa 2017 eräiden raaka-ainevirtojen, kuten styreenin ja akryylien saatavuudessa esiintyi suurtakin saatavuusongelmaa, mikä helpotti vain hetkeksi kesää kohti. Syksyn luonnonmullistukset USA:ssa ja Meksikossa aiheuttivat vielä lisää hintapiikkiä ja ongelmaa muovimarkkinoilla.

Nyt aivan lähitulevaisuudessa ei ole tulossa kovin suuria uusia tuotantoyksiköitä kasvavia muovimarkkinoita ruokkimaan. Tuotannon jättifuusio DowDuPont on nyt virallisesti hyväksytty ja sen markkinavaikutukset alkavat pian vaikuttaa. Oletus on, ettei fuusio vaikuta ainakaan pehmittävästi varsinkaan teknisten muovien hintoihin. Vuodenvaihde on aina perinteisesti ollut muovien markkinakehityksen epätasapainopiste, kun sekä sopimuksia että budjettikausia päättyy, isoja juhlapyhiä ja lomia on päällä, varastoja uudistetaan.

Muovien kysyntä maailmalla kasvaa yleisen talouskasvun tahdissa - paikoin jopa talouskasvia jyrkemmin. Iranin muovituotannon vapautuminen kauppasaarrosta ei tuonut odotetussa määrin lisää volyymia länsimarkkinoille. Kiinassa on suljettu pieniä tuotantoyksiköitä muun muassa ympäristösyistä sekä ryhdytty paikoin käyttämään neitseellistä muovia kierrätetyn sijaan osana jätemuovien tuontirajoituksia.

Muovien tarve maailmassa siis lisääntyy vahvasti. Viimeistään 2020 jälkeen pitäisi rakentaa miljoonia tonneja uutta tuotantokapasiteettia, mutta ne tulevat sittenkin aika myöhään vaikuttaakseen tähän edessä häämöttävään hyvin arvokkaan muovin aikaan.

Takaisin
Avainsanat Hinnat, Muovi, Muoviteollisuus