Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ilmastomuutostorjunta merkitsee muovituotteille valtavaa buumia

Ilmastomuutostorjunta merkitsee muovituotteille valtavaa buumia

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 24.11.2016

Suomen hallituksen 24.11.2016 julkistama kansallinen energia- ja ilmastostrategia asettaa maallemme hyvin vaativat päästövähennystavoitteet vuodelle 2030.

Esitetyt tavoitteet ja muutokset pistäisivät toteutuessaan ennen näkemätöntä vauhtia muovimarkkinoille.

Ajoneuvokannan uudistamisen, tavarajakelun, lämmöneristyksen, vaihtoehtoisen energian tuotannon ja uusien siirtoverkkojen (esim. maalämpökenttien) rakentamisen myötä tarvitaan valtava määrä uusia muovituotteita. Moderni biomassan jalostus ilman erilaisia muovituotteita alkaen muovipressuista aina metsäkoneiden osiin ja kaikkeen siltä väliltä ei ole mahdollista

Muovien keveys, pitkäikäisyys, saatavuus, eristävyys, monipuolisuus ja kaikenpuolinen resurssien säästö pääsevät oikeuksiinsa vasta kun tosissaan pyritään vähähiiliseen kulutukseen. Strategia avaa ja korostaa nämä uusimmatkin mahdollisuudet käyttöön.

Ehkäpä myös itse muovien valmistus nopeasti uusiutuvasta biomassasta saa globaalia vauhtia. Nythän sellaistakin muovia markkinoilla on, toteaa Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä. Suurin muovien säästömerkitys on kuitenkin tuotteissa ja niiden käytössä. Denkstatt tutkimuslaitoksen mukaan muovipakkaukset Euroopassa estävät tuotesuojina Kroatian valtion kokoisen kasvihuonepäästön muodostumisen.

Energia- ja ilmastostrategia on liiaksi energiatuotanto- ja polttoainekeskeinen. Materiaalikehityksellä saatava ilmeinen säästö on jäänyt liian taka-alalle. Useimmiten juuri muovinen tuote on päästöjen ja resurssisäästön kannalta se ensisijainen valinta.

Takaisin