Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovikassisopimuksen pitää lisätä kierrätysmuovin käyttöä

Muovikassisopimuksen pitää lisätä kierrätysmuovin käyttöä

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 25.10.2016

Suomessa allekirjoitetaan 31.10.2016 vapaaehtoinen sopimus ympäristöministeriön ja Kaupan liiton välillä muovikassien kulutuksen vähentämiseksi EU-vaatimusten mukaisesti. Se korvaa lakiohjauksen.

Suomalainen muovikassien kulutus on jo perinteisesti poikennut monista EU-maista. Käyttö on ollut vähäisempää ja vastuullista. Lähes kaikki muovikassimme ovat olleet maksullisia ja suomalaiset ostavat niitä vain tarpeensa mukaan, käyttävät monta kertaa, lopuksi hyödyntävät vielä yleisesti roskapusseina. Valtaosa näistä kasseista on valmistettu kotimaassa ja niissä on jo yli puolet kierrätysmuovia. Kaikki tavalliset muovikassit ovat kierrätettäviä ja avuksi muutoinkin vaikkapa lajittelutavaran kuljetuksissa. Hajoamattomuus ja pitkäikäisyys ovat muovikassien vahvuuksia, eivät heikkouksia. Muovikassit auttavat roskaantumisen estämisessä, koska niitä on helppo pitää mukana ja kerätä niihin roskia pois luonnosta, minne ne eivät koskaan kuulu.

Muoviteollisuus ry:n huoli tässä asiassa on se, että markkinoille tuodaan nyt maailmalta erilaisia kierrätystä pahasti häiritseviä materiaaleja esimerkiksi niin sanottuja oxo-hajoavia kasseja tai muita ihmeellisiä sekoitteita. Pelkäämme myös, että vaivoin aikaan saatu yli 2000 tonnia vuosittain kierrätysmuovia vetävä käyttökohde, kierrätysmuovikassi, supistuu käytöltään. Sopimuksen pitäisikin lisätä kotimaisuus- ja kierrätysastetta.

Suomessa muovikasseja valmistetaan viidessä yrityksessä. Muovituotteita valmistavia yrityksiä on Suomessa noin 580. Työvoimaa on yli 12 000. Tuotannon jalostusarvo on noin miljardi euroa ja osuus Suomen koko teollisuuden jalostusarvosta yli kolme prosenttia

Suomessa käytetään alustavien arvioiden mukaan noin 55 kassia asukasta kohti vuodessa, kun komission mukaan muovikassien EU:n keskimääräinen käyttö on 198 muovikassia asukasta kohti vuodessa. Komissio tavoittelee kussakin maassa käyttötasoksi korkeintaan 90 kassia/asukas/vuonna 2019 ja korkeintaan 40 kassia/asukas/vuonna 2025.

Takaisin
Avainsanat Kierrätys, Muovikassi, PE-LD