Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Euroopan parlamentissa kysellään muovimarkkinoiden toimivuudesta

Euroopan parlamentissa kysellään muovimarkkinoiden toimivuudesta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 30.6.2016

Päättäjiä kiinnostaa kovasti, toimivatko EU:n markkinat muun muassa yleisten muovien osalta. Joitain ilmiöitä on vaikea tosiaan ymmärtää näin muoveja tarvitsevan asiakkaan näkökulmasta vaikka tosiasia on, että muovien tarjonta ja tuotanto Euroopassa eivät aina pysy kysynnän kasvun tahdissa.

Italialainen MEP Andrea Cozzolino on pyytänyt 22.6.2016 komissiota tutkimaan, miksi polypropeenin (PP) hintakehitys on usein jopa päinvastainen sen tuottajien raaka-ainekustannuksiin nähden ja miksi ainakin pienten polypropeenia ostavien yritysten voi olla vaikeaa saada kilpailevia tarjouksia raaka-ainetoimittajilta tai jos sattuu saamaan, niin hintaeroa on 1 %:n luokkaa.

Cozzolinon tietojen mukaan kaikki kaupanteon ehdot käytännössä kirjataan vain granulaattitoimittajan kaavalla eikä niitä muuteta tilaajakohtaisesti. On siis myyjän markkinat, mutta ovatko ne aivan terveet ?

Cozzolino ei mainitse kysymyksessään mitään tietojensa lähteitä, firmoja tai alueita jossa näin olisi. Komission on vastattava parlamentaarikon kirjalliseen kysymykseen 8 viikon sisällä.

Suomessa on useita kymmeniä pieniä ja keskisuuria polypropeeni-muovien ostajia. Se on yksi monipuolisimmista ja nopeimmin kasvaneista muoveista, jolla on aivan erinomaisia ominaisuuksia. Valitettavasti hintavakaus ja saatavuus eivät ole aina kuuluneet niihin. Suomen tuoteteollisuus on kuitenkin onnistunut omassa toimitusvarmuudessaan hyvin kaikesta huolimatta.

Takaisin
Avainsanat Hinnat