Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

BREXIT muokkaa muovimarkkinat uusiksi

BREXIT muokkaa muovimarkkinat uusiksi

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 24.6.2016

Muoviteollisuusyritysten tulee seurata tarkoin uuden Euroopan edellyttämiä liikkeitä ja toimenpiteitä. Paljon pitää nyt rakentaa uusiksi ja paremmaksi, jotta EU:sta tulee jäsenilleen houkutin - ei karkotin.

Iso-Britannian kansanäänestyksen tulos laukaisee pitkän ja monivaikutteisen prosessin. Sen lopputulema jää nähtäväksi. Saarivaltakunnassa on merkittävää muovituotevalmistusta ja sen suoria asiakkaita, kuten autoteollisuutta sekä muutama isohko muovin tuotantolaitos.

Muovialan tulevaisuuden ratkaisee se, millaiset markkina-alueet tästä muodostuvat uusine tullirajoineen. Sekä se, miten punta ja raha-markkinat asettuvat. Hyvin oleellinen markkinatekijä tulee myös siitä, kuinka tarkoin maa päättää jatkaa lukuisten tuotantoa ja tuotteita koskevien EU-byrokratiavelvoitteiden noudattamista. Pienempiä vaikutuksia on sitten siitä, jatkuuko muun muassa taitavien työntekijöiden virta Euroopasta paikallisiin muoviyrityksiin ja rynnivätkö aasialaiset tilalle. Entä miten tulevat EU:n T&K-rahoitusohjelmat toimimaan vailla yhtä suurta rahoittajavaltiota sekä sen usein merkittäviä tutkimuslaitoksia johtavine osaajineen.

Pohjois-Euroopan muoviteollisuusjärjestöjen johtajat pitivät palaverin Lontoossa äänestyksen alla 22.6. 2016 valmistautuen kaikkiin vaihtoehtoihin. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä osallistui. Välittömiä järjestötason vaikutuksia on ainakin se, että alaamme koskevan EU-lainsäädännön, kuten Kiertotalouspaketin valmisteluun tulee kaiken järjen mukaan nyt erimittaisia aikalisiä ihan siitäkin syystä, että EU-puheenjohtajuudet ja virkamiehistökin jaettaneen uuden tilanteen edellyttämällä tavalla.

Suomen muoviteollisuus pyrkii sopeutumaan kaikkiin markkinamuutoksiin. On kuitenkin syytä tähdentää, että yksi BREXIT-äänestyksen eron kannattajien voittoon vahvasti vaikuttanut elementti oli pienen ja keskisuuren teollisuuden turhautuminen ylenpalttiseen EU-säätelyyn, sen moniin outoihin raskaisiin normeihin, joita muualla ei ole. Tämä taakan keventäminen ja yrittäjyyden kannustaminen tulisi ottaa nyt vakavasti jatkossa niin Suomessa kuin koko Unionissa.

Takaisin