Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuus yhä toiveikas muovipakkausten kierrätyksen suhteen

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 26.1.2016

Ala puskee sitkeästi eteenpäin kierrätyksen kehitystyössä vaikka keräysjärjestelmä antaakin odotuttaa itseään.

Muoviteollisuus ry:n jäsenyritykset ovat auttaneet Suomea saavuttamaan muovipakkausten viralliset kierrätystavoitteet jo 17 vuoden ajan. Myös uusien tavoitteiden ja kuluttajapakkauskeräilyjen osalta jäsenemme ovat rakentaneet valmiuksia hyvissä ajoin. Näistä viime aikojen merkittävimpiä ovat Ekokem Oyj:n Riihimäelle valmistuva muovijalostamo sekä Pramia Plastic Oy:n PET-muovivanteen tuotantolinjasto.

Suomalainen muovipakkausvalmistus on aina aktiivisesti neuvonut, kouluttanut, merkinnyt pakkauksiin sekä muutoin jakanut tietoja tuotteistaan kaikille sidosryhmille kierrätyksen ja muun hyödyntämisen helpottamiseksi. Markkinaehtoista kierrätyspalvelua on tarjottu muovijätteiden haltijoille ensimmäisestä 1970 - luvun öljykriisistä lähtien.

Alamme suuri odotus oli, että uusi lakivelvoitteinen kuluttajapakkausten vastaanottoverkosto olisi ollut valmis ja toiminnassa pääosin kauppaliikkeiden pihoissa jo 1.1.2016. Tältä osin toteutus näyttää nyt pahasti myöhästyvän aikataulustaan, mikä aiheuttaa ymmärrettävää ärtymystä kuluttajissakin. Muoviteollisuus ry:lle tulleiden yhteydenottojen perusteella opastavan tiedon saanti vastaanottopisteiden valmistumisesta tai toiminnasta on takkuillut.

Vastaanottoverkoston toteutuksen pääkoordinoijan ja -toimittajan, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n yhtenä omistajana Muoviteollisuus ry pahoittelee syvästi tilannetta ja toivoo muovipakkausten vastaanottopisteiden pääsevän lain sekä sopimusten mukaiseen laajuuteen niin pian kuin suinkin.

Ikävä viivästyminen ei kuitenkaan muuta alamme kannustavaa osallistumista kierrätyksen rationaaliseen kehittämiseen Suomessa. Olemme siinä edelleen aktiivisesti tukemassa sekä asiakasketjua että koko suomalaista yhteiskuntaa.

Suomalaiset muovipakkaukset ovat varsinaisen käyttönsä jälkeenkin aina hyödynnettävissä joko materiaalina tai energiana. Niitä ei missään nimessä tule jättää heitteille.

Takaisin