Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

CIPAD: Muovi on tämän vuosituhannen materiaali

CIPAD: Muovi on tämän vuosituhannen materiaali

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 28.6.2015

Yksitoista muovialan järjestöä kokoontui juhannuksena Lontooseen CIPADin vuosikokoukseen. Järjestöt edustivat käytännössä kaikkia markkina-alueita. Mukana olivat tällä kertaa mm Intian, USA:n, Kanadan, Meksikon, Japanin, Etelä-Afrikan, Sveitsin ja useamman Euroopan Unionin jäsenmaan järjestöt.

Tapaamispäivien aikana käytiin läpi ajankohtaiset muovien kehitystä ohjaavat asiat. Globaalit megatrendit kehittyvät koko ajan muoveille suotuisasti. Toimivia muovituotteita valmistetaan erilaisiin ihmisten tarpeisiin käytännössä kaikkialla. Muovien menestyksen taustalla on muovien monipuolisuus sekä niiden avulla saavutettava ilmiömäinen resurssien säästö. Muovit mahdollistavat etelästä pohjoiseen kaikki yhteiskunnan kriittisimmät elintoiminnot kuten ruoka-, vesi- ja energiahuollon, tiedonkulun, liikkumisen, terveydenhuollon ja paljon muuta.

CIPAD-kokouksessa pohdittiin myös muovien kehitystä varjostavia teemoja. Monissa maissa on vielä aivan liian alkeellinen muovijätehuolto. Paikoin vallitsee suoranaista välinpitämättömyyttä roskaantumiseen, mikä ei tietenkään ole materiaalin vika. Alhaisen koulutustason maissa aivan oudot uskomukset muoveista ja niihin vastaaminen ovat myös yksi globaali haaste, jota ei heti tule täällä miettineeksi. Tosin eivät epätieteelliset ja perusteettomat materiaaliepäluulot ole täysin vieraita Euroopassakaan.

Pohjois-Amerikan ja Euroopan valmistava teollisuus kantoivat huolta myös siitä, miten näillä mantereilla yleensä säilyy osaavaa, kilpailukykyistä ja toimeliasta muoviteollisuutta. Saammeko me tänne jatkossa raaka-aineita ja motivoitunutta ammattiväkeä muoveja uusiksi huipputuotteiksi työstämään, kysyttiin useammassakin puheenvuorossa.

Suomessa monet asiat on sangen järkevästi ratkaistu. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä saikin esitellä kokouksessa jäsenyritystensä tuottamia moninaisia muovituoteratkaisuja muun muassa vesi- ja jätehuoltoon. Huomattavan suurta kiinnostusta herätti mukaan otettu Markus Paloheimon muoviopetuspaketti, jonka avulla käytännön kouriintuntuvalla tavalla voi tutustua eri muoveihin. Kyseessä on napakka, mutta erinomaisen hyvin mietitty ja toteutettu testikappalekirjasto opinto-oppaineen. Tilauksia sateli varsinkin Aasiasta ja Etelä-Amerikasta.

Kokouskimaran päätteeksi käytiin Englannin keskuspankissa tutustumassa paperipunnat piakkoin korvaaviin kestävämpiin ja turvallisempiin uusiin muoviseteleihin.

Seuraavat CIPAD-kokoukset pidetään Mexico Cityssä 2016 ja Mumbaissa 2017.

Takaisin