Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Myönteistä väreilyä muovituotevalmistuksessa Suomessa

Myönteistä väreilyä muovituotevalmistuksessa  Suomessa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 4.10.2015

Muovituotevalmistuksen liikevaihtokehitys tuntuu vahvistavan pientä myönteistä kehitysnäkymää Suomessa, joskaan ei vielä mitään isoa muutosta kesän päättyessä. Tilanne vaihtelee paljon eri markkinasektoreilla ja tuoteryhmissä. Epävarmuustekijöitä riittää kaikkialla.

Muovituotevalmistajilta koottu kattava tilasto liikevaihtokehityksestä vuoden 2015 toiselta kvartaalilta näyttää 0,6 % plussaa verrattuna vuoden 2014 vastaavaan aikaan, joka sekin oli nousua. Havainnon voi kokea ilahduttavana ja toivottavasti kasvusuunta jatkuu vieläkin selkeämpänä.

Kannattavuusmielessähän liikevaihdon tulisi nyt kasvaa vaikka myyntivolyymit ja markkinat olisivat pysyneet samoina, koska kustannustekijöistä etenkin raaka-aineet nousivat tuon havaintojakson aikana todella rankasti. Myös palkkoja yleiskorotettiin 0,4 % aivan jakson lopussa, mikä tuskin vielä näkyy liikevaihtotasolla.

Mainittakoon tässäkin selvyyden vuoksi, että tämän - kaikki muovialan yritykset sisältävän - liikevaihtotilaston sisällä on paljon eri suhdannetilanteessa olevia tuotevalmistajia. Nyt muun muassa tietyt vientituotteiden valmistajat elävät keskimäärin paremmassa suhdannetilanteessa kuin vaikkapa kotimarkkinan ja kenties Venäjän viennin varassa pyristelevän elintarviketeollisuuden pakkaustoimittajat.

Loppuvuoden globaalit epävarmuudet tekevät suhdanne-ennustamisesta täyden painajaisen: Kiina, Lähi-Itä, Venäjä ja Eurooppa, jopa USA painivat kukin hieman erilaisten ja osin samojen taloudellisten ja poliittisten kriisiytymien keskellä. Suomen muoviteollisuuden vahvuus turbulenteissakin tilanteissa on palvelukyky ja luotettavuus kaikissa tilanteissa ja kaikilla asiakasalueilla.

Tilastokeskuksen seuraava päivitys saadaan 20.12.2015 mennessä, jolloin tiedot ulottuvat liikevaihdon osalta syyskuun 2015 loppuun.

Takaisin