Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi - hyvän hoidon materiaali nro 1

Muovi - hyvän hoidon materiaali nro 1

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 30.10.2015

Pohjois-Karjalan keskussairaala on malliesimerkki siitä, miten muovituotteilla voidaan nostaa toiminnan tehokkuus ihan uusille tasoille vaativissa tehtävissä kuten terveydenhuollossa.

Sairaalassa toteutettu uusi hoitomateriaalien jakelu- ja ohjausjärjestelmä läpinäkyvien muovilaatikoiden avulla mahdollisti erilaisten välivaiheiden ja liikenteen vähentämisen siten, että hoitotyöhön jää nyt 5000 tuntia vuodessa lisää.

Sairaalan tiedotteen mukaan muovilaatikkosysteemi on tuonut myös runsaasti muita hyötyjä:
"Uuden toimintamallin ansiosta myös sairaalan jätekuljetukset ovat vähentyneet noin 40 henkilötyöpäivällä vuodessa, kun pahvilaatikot puretaan jo liuosvarastossa. Mallin on osastoilla koettu myös parantavan hygieniatasoa ja potilasturvallisuutta, kun likaista pahvipölyä ei enää tule, eikä laatikoiden repiminen auki aiheuta haavaumia hoitajien käsiin."

Saavutetut hyödyt eivät ehkä ole täysin skaalattavissa, mutta jos Pohjois-Karjala on noin 1/30 Suomen väestöstä, niin valtakunnan tason vastaava säästö voisi olla 150 000 työtuntia. Siten pyöreästi 100 hoitoalan ihmisen panos vapautuisi koko valtakunnassa potilastyöhön tällaisen, alunperin Toyotan kehittämän toiminnan ansiosta.

Samaa niin sanottua Kanban- filosofiaa ja systeemiä noudatetaan jo monessa muovialan yrityksessäkin. Eikä ole syytä unohtaa, ettei koko nykyaikainen terveydenhuolto olisi lainkaan mahdollista ilman vaativia muovisia suojapakkauksia ja hoitovälineitä.

Muoviteollisuus ry:n jäsenistössä on useita tämän kriittisen alueen tuotevalmistajia, joiden ansiosta potilaat saavat parempaa hoitoa sairauksiinsa.

Takaisin