Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Puristus muovimarkkinoilla jatkuu

Puristus muovimarkkinoilla jatkuu

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 2.7.2015

Kansainvälinen huomio alkaa kiinnittyä Euroopan outoon tilanteeseen myös muovien saatavuuden kannalta. Toisaalta pelkkä tieto tukalasta tilanteesta ei poista ongelmia. On joko rakennettava uutta kapasitettia tai myönnyttävä tuomaan vapaammin raaka-aineita Eurooppaan.

Merkittävä talouslehti Financial Times julkaisi hyvin perusteellisen ja valaisevan artikkelin 30.6.2015 verkkolehdessään valtamuovien saatavuusongelmista Euroopassa.

Euroopan petrokemian tuotantolaitokset eivät pysty tyydyttämään paikallista muovien tarvetta, mikä ruokkii yhä ylemmäs kohoavia muovien hintoja. Tilanne on ollut koko alkuvuoden 2015 se, että muovien toimitusketjun alkuosa nauttii huippuhyvää katetta, kun taas loppupäässä asiakkaat eivät läheskään aina saa muovituotteitaan tilausten mukaan kun raaka-aineita ei saa ja siinä välissä eurooppalaisilla tuotevalmistajilla on erittäin tukalat paikat. Suuri määrä - jopa yli 40 - tuotannon pysäyttänyttä laiterikkoa eurooppalaisilla tuotantolaitoksilla viimeisen puolen vuoden aikana murentaa pahasti toimitusvarmuutta ja lisää turhaa niukkuutta.

Tuontitullit ja euron kurssi puolestaan heikentävät tuonnin mahdollisuutta helpottaa tilannetta. Tarvittaisiin uusia tuotantolaitoksia Eurooppaan eikä niitä ole näköpiirissä. Tuntuu ettei edes vanhoja Euroopan laitoksia pystytä täällä pitämään ajokunnossa vaikka kysyntä kävisi kuumana. Kesäkuumuus itse asiassa voi lisätä tuotantokatkoksia maailmalla, jos ja kun jäähdytysvesi ja sähkönsaanti tulevat kriittisiksi Keski-Euroopassa.

Takaisin