Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi syventää ihmisen luontosuhdetta

Muovi syventää ihmisen luontosuhdetta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 26.8.2014

Syksyn ja ruskan lähestyessä monen ihmisen mieli palaa päästä luonnonpuistoihin luontoreiteille aistimaan metsän tunnelmaa, hengittämään soiden vahvaa tuoksua ja rauhoittumaan rauhaisten vesistöjen rannoilla. Luontokohteiden väylille etsitään Suomessa kestäviä uusia materiaaliratkaisuja.

Metsähallitus on vuonna 2014 ryhtynyt etsimään uusia aiempaa toimivampia ja kokonaistaloudellisempia materiaaliratkaisuja hallinnoimiensa luontokohteiden kulkuväylien rakennemateriaaleiksi. Tässä hengessä muun muassa Paukanevan suokeitaan EU:n osarahoittamassa uudistamisessa on kokeiltu kilometrin mittaista muovipitkososuutta.

Maailmalla monien luontoreittien kävelysillat, portaat ja vastaavat rakenteet hyödyntävät jo täysillä muoveja ja erityisesti muovikomposiitteja. Näiden etu on herkkää luontoa erittäin vähän kuormittavat asennus- sekä kunnossapitovaiheet yhdistyneenä pitkään käyttöikään.

Usea kotimainen muovituotevalmistaja on kiinnostunut tarjoamaan uusia kestäviä rakenteita alkaen muovilankusta aina siltoihin ja muihin aivan uusiinkin kulkuratkaisuihin luonnon helmaan.

Reitistöjä toteutettaessa ei tule myöskään unohtaa "perinteisiä" muovisia jätehuoltosäiliöitä, jätevesijärjestelmiä ynnä muita luontoa suojelevia muovituotehankintoja.

Takaisin
Avainsanat Jätelaki, Kestävä kehitys, Kierrätys, Roska