Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Ukrainan muovituotanto ajettu alas - Tuotteiden valmistus jatkuu

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 5.3.2014

Poikkeusoloissakin toimiva muovituotevalmistus on yksi yhteiskunnan tukipilari, jolla voidaan torjua kriittisen infrastruktuurin, kuten elintarvikehuollon, veden jakelun ja monen muun elintärkeän toiminnon romahtamista. Lisäksi toipumisvaiheessa ketterä muoviteollisuus pääsee täyteen vauhtiin paljon nopeammin kuin raskas teollisuus auttaen hädässä olijoita monin tavoin.

Eurooppaankin on tuotu jonkin verran polyeteeniä ja PVC-muovia Ukrainan Kalushista, jossa sijaitsevat maan ainoat muovien tuotantoyksiköt. Laitokset eivät sijaitse pahimpien levottomuuksien keskellä, mutta ovat suurelta osin venäläisen Lukoilin omistuksessa. Tuotanto siellä on nyt toistaiseksi seis, minkä ei arvioida kuitenkaan vaikuttavan maailmanmarkkinoihin.

Ukrainan muovituotteiden jalostajat pääosin toimivat tuontiraaka-aineilla muun muassa Puolasta. Esimerkkinä suomalainen Telko Oy on käynyt vilkasta muovikauppaa Ukrainassa. Monella muullakin suomalaisella muovialan tuote- ja laitevalmistajalla on maassa aktiivista liiketoimintaa. Viime aikojen kuohunta on omiaan vaikeuttamaan toimintoja etenkin juuri itäisen suunnan vientimarkkinoilla, joka on ollut Suomen muoviteollisuudelle hyvin keskeinen henkireikä .

Takaisin