Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Euroopan muoviteollisuus innolla mukana suuressa biotalousohjelmassa

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 11.7.2013

On aika rakentaa silta kohti Euroopan uutta teollista ekosysteemiä. Muoviyritykset ovat mukana tähän tähtäävässä Bridge 2020 -ohjelmassa. Tavoitteen toteutuminen voisi tuoda paljon uusia markkinoita ja hyvää alalle.

Euroopan unionin komissio on panostamassa elvytyshenkisesti miljardi euroa biopohjaisen teollisuuden tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan. Kyseessä on seitsemän vuoden ohjelma nimeltään Bridge 2020, jonka kokonaispotti on yhteensä 3,8 miljardia euroa. Tästä valtaosa eli 2,8 miljardia euroa tulee teollisuudelta eli 48 biotuotannosta kiinnostuneelta yritykseltä ja näiden konsortioilta. Muovialan yrityksistä mukana ovat ainakin Solvay, DSM, Novamont, Cargill ja Clariant.

Biotuotannon kehittyminen on monella tavoin hyvä uutinen muoviteollisuudelle. Se monipuolistaa raaka-ainepohjaa ja lisää monenlaisten muovitarvikkeiden kysyntää. Jo nykyisellään Euroopan maa- ja metsätaloussektori käyttää yli 10 % maanosamme muoveista maatalouskalvoissa, kasteluletkuissa, suojapressuissa, kasvihuoneissa, pakkauksissaan ja muissa kestävälle alkutuotannolle välttämättömissä välineissään.

Toivotaan, että teollisuuden ja maatalouden rakennemuutokseen rakennettava Bridge 2020 on tukeva silta kohti uutta omavaraisempaa, ekotehokasta EU:ta ja saamme sen avulla uusia työpaikkoja, uusia mullistavia biomuovimateriaaleja ja vihreää kasvua Eurooppaan.

Takaisin