Kuva: Ekin Muovi Oy & WinWind LtdTuulivoimat

Muovit ja ympäristö

Muoviton ihmiskunta olisi todella kestämättömällä kehitysuralla

Muovit ja kestävä kehitys

Muoviset tuoteratkaisut leikkaavat päästöjä ja säästävät ihmisille elintärkeitä asioita kuten aikaa, ruokaa ja vettä, jopa rahaa muihin tarpeisiin. Useimmiten ei tule ajatelleeksi kuinka monessa eri asiassa voi vaikuttaa pelkällä materiaalivalinnalla.

Energiatehokkuus

Muovien raaka-aineet syntyvät öljynjalostuksen jo olemassa olevista prosesseista ja ne kuluttavat ainoastaan 4 % maailman uusiutumattomista (fossiilisista) raaka-aineista. Muoveja prosessoidaan huomattavasti matalammissa lämpötiloissa kuin muita materiaaleja, näin ollen prosessi vie vähemmän energiaa. Muovia voi myös valmistaa luonnon uusiutuvista lähteistä, kuten sokeriruoosta tai maissista, jolloin tärkkelys toimii polymerointiprosessin alkuaineena. Muovit eivät kuluta paljoakaan, mutta parantavat huomattavasti ihmisten elämänlaatua.

Keveys

Muovin hyödyt perustuvat ennen kaikkea keveyteen. Logistiikka-ala hyötyy huomattavan paljon tästä ominaisuudesta, koska keveys on suorassa suhteessa fossiilisten polttoaineiden kulutukseen. Kevyt muovipakkaus, kevyellä kuljetusratkaisulla ajoneuvossa, jossa on paljon kevyitä muoviosia, on selvää säästöä sekä rahassa että ympäristön kannalta. Muovi on esimerkiksi ihanteellinen materiaali autojen ja lentokoneiden valmistuksessa. Nykyaikainen auto sisältää 11 % tai enemmän muoveja. Tämä tarkoittaa vähemmän painoa, mikä taas on suorassa suhteessa bensankulutukseen ja hiilidioksidipäästöihin. Muovit syrjäyttävät myös vaihtoehtoisia materiaaleja lentokoneissa. Kevyemmät lentokoneet voivat lentää pidemmälle ja kuljettaa suurempia lasteja samalla määrällä polttoainetta.

Sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys

Vain toimiva yhteiskunta voi huolehtia hyvinvoinnista ja ympäristöstään.
Avainsanat Energiatehokkuus, Fossiilinen polttoaine, Kestävä kehitys, Öljy

Muovituotevalmistus tapahtuu paljolti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, jotka työllistävät ihmisiä ja tuottavat kaikkien tarvitsemia ja saatavilla olevia tuotteita. Yrittämisen alkuun pääsee melko pienellä pääomalla, joten tässäkin suhteessa muovi luo kestävää kehitystä.

Uusiutuvan energian lähteet

Muovit ovat myös korvaamaton materiaali uusiutuvan energian alalla. Tuuli- ja aurinkoenergian tehokas hyödyntäminen olisi lähes mahdotonta ilman muovia. Muovi takaa, että uusiutuva energia voidaan kerätä tehokkaasti talteen. Esimerkiksi tuulivoimaloiden siivet muovista sekä useat aurinkokennojen osat valmistetaan muovista. Näihin applikaatioihin eivät muut materiaalit sovellu.

Eristävyys

Muovi eristää erinomaisen hyvin. Se pitää jääkaapit ja pakastimet kylmänä ja näin ollen ruoat ja juomat pysyvät tuoreina pidempään. Jääkaapin tarvitsema energia pystytään hyödyntämään myös paremmin, kun vaivalla ja energialla tuotettu kylmyys ei häviä kaapista. Lämpöeristys pitää talot lämpimänä talvella. Oikein asennettuna muovieristeet voivat vähentää lämmön karkaamista rakennuksista jopa 70% tehden rakennuksista energiatehokkaampia.

Optiset ominaisuudet

Muovi on myös olennainen osa nykyajan energiatehokkaita valaisutekniikoita. Muovin muotoilun mahdollistama linssitekniikka esimerkiksi LED valoissa kaksinkertaistaa valon kirkkauden verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. Näin voidaan käyttää vähemmän energiaa valaistukseen.

Elintarvikkeet

Muovit estävät ruokahävikkiä. Pelkästään Suomessa tuhlataan tavalla tai toisella vuosittain yli 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Muovit pidentävät säilyvyysaikaa, säilyttävät ruoan tuoksun ja maun sekä suojaavat elintarvikkeita ulkoisilta haitoilta.

Kestävä suunnittelu / Muovi kuuluu kiertoon 2019