Kuva: Ekin Muovi Oy & WinWind LtdTuulivoimat

Muovit ja ympäristö

Muoviton ihmiskunta olisi todella kestämättömällä kehitysuralla

Muovi ja ympäristö

Muovi on korvaamaton materiaali lukuisiin käyttökohteisiin ja ratkaisevassa asemassa siirryttäessä kohti energiatehokkaampaa ja luontoystävällisempää tulevaisuutta.

Muovit ovat nykyään kaikkialla. Tähän on syynsä. Muovit mahdollistavat fossiilisten polttoaineiden kulutuksen vähentämisen, uusiutuvan energian maksimaalisen hyödyntämisen, puhtaan veden kuljettamisen, elintarvikkeiden hygieenisyyden ja modernit lääketieteelliset innovaatiot. Muovi on kevyt, energiatehokas ja helppo muotoilla lähes mihin tahansa käyttötarkoitukseen.

Keveytensä ansiosta muovit takaavat globaalissa maailmassa huomattavia energiasäästöjä. Muovit ovat kestävän kehityksen edelläkävijä. Lisää tästä "Kestävä kehitys" osiossa.

Muovit on mahdollista kierrättää ja käyttää uudestaan lukuisia kertoja. Muovien kierrätys ja hyötykäyttö onkin yleistynyt suurin askelin ja nykyään esimerkiksi Euroopassa, monessa maassa yli puolet muovituotteista kierrätetään. Lisää tietoa löydät "Muovien kierrätys" osiosta.

Muovia voidaan valmistaa myös muista kuin fossiilisista raaka-aineista. Lukuisat erilaiset uusiutuvat raaka-aineet sopivat muovien valmistamiseen. Näin syntyy biomuoveja, jotka voivat olla jopa biohajoavia. Lue lisää "Biomuovit" osiosta.
Avainsanat Biohajoava, Biomuovi, Energiatehokkuus, Fossiilinen polttoaine, Kestävä kehitys, Kierrätys, Muovi

Liikkumisen sietämätön keveys

Tiesitkö, että muovien keveyden ansiosta esimerkiksi raakaöljyn käyttöä voidaan leikata 50 miljoonalla tonnilla vuosittain. Tämä vastaa sitä, että liikenteestä poistettaisiin 46 miljoona autoa.

Samalla kuin raakaöljyä säästyy, vähentää muovi myös kasvihuonekaasupäästöjä. Nykyisellä kulutustasolla muovin käyttö eri applikaatioissa leikkaa n. 120 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasupäästöjä vuosittain.
Cirlular Economy Study
12.6MB, päivitetty 1.10.2021

Muovit On Maailma
Esitteessä muovien merkityksestä ihan tavallisessa arkipäivässä
2MB, päivitetty 16.10.2014
PlastTom OMGivning
Ett diskussionsunderlag om plasternas betydelse i vardagen och som ett resurssmart val
2.1MB, päivitetty 26.6.2017
No plastics, why on earth?
What if there was no plastics? Think about it! How can you twitter or get fresh water, what about healt care and housing. Is there life without plastics?
5.6MB, päivitetty 27.10.2020