Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Isot valtiot haluavat turvata vedet

Isot valtiot haluavat turvata vedet

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 8.6.2017

Tietoisuus merien tilasta ja toimenpiteistä alkaa vihdoin saavuttaa niitä kansoja ja valtioita, jotka todella asiaan voivat isossa mitassa vaikuttaa. Muoveille ja merille tämä on ilouutinen.

YK:n meriensuojelukokouksessa 5.-9. kesäkuuta 2017 on saavutettu hyvää edistystä Kiinan, Thaimaan, Indonesian ja Filippiinien sitoutuessa toimiin merien roskaantumista vastaan. Juuri tällaisten väkirikkaiden nopeasti kehittyvien rannikko- ja saarivaltioiden jätehuollon taso on aivan ratkaiseva eliminoitaessa muovien joutumista vesistöihin.

Kokouksessa esitettiin arvio, että yksistään Aasian 20 pahimmin saastuneen joen jätemuovien määrän puolittaminen vähentäisi jo 37 % koko maailman muovipäästöistä meriin. Pelkästään Thaimaa itse arvioi laskevansa meriin 340 000 tonnia muovijätteitä vuonna 2016, mikä on kaksi kertaa Suomen koko muovipakkausten käyttö.

Aasia on siis ehdoton painopiste tässä suhteessa ja vaikkapa suomalainen jätehuolto- ja vedenkäsittelytekniikka olisi siellä suureksi avuksi. Asenteiden on myös käännyttävä passiivisuudesta vahvaan toimintaan jätehuollon tehostamiseksi.

YK:n meriensuojelukokous totesi, että merien ekologiaa uhkaavat monet ikävät tulevaisuuskuvat, joista roskaantuminen on yksi. Muoviteollisuus tarjoaa vesien suojeluun laiteratkaisuja, jotka toimivat ja ovat saatavilla kaikissa maailman kolkissa. Roskaamisen suhteen ihminen on itse avainasemassa - ei materiaali jota hän tarvitsee.

Takaisin
Avainsanat Hajajätevedet, Jäte, Jätevesijärjestelmä, Roska