Brexit and plastics
Vesa Kärhä (vesa.karhaplastics.fi), 13.6.2017
Iso-Britannian lohkeaminen eurooppalaisesta muoviperheestä voi muuttaa teollista karttaa aika lailla kanaalin molemmin puolin.
Iso-Britannian muoviteollisuusjärjestö BPF on huhtikuussa 2017 selvittänyt BREXITin mahdollisia vaikutuksia työntekijärakenteeseen ja työvoimansa saatavuuteen. Muoviteollisuus on saarivaltakunnan kolmanneksi suurin teollisuussektori. Sillä työskentelee peräti 166 00 työntekijää (yli 10 % koko EU:n nykyisestä muovityöntekijämäärästä). Heistä 18 000 ovat tulleet hommiin muualta EU-alueelta kuin Iso-Britanniasta ja 4 000 kokonaan EU:n ulkopuolelta.
Erityisesti vierastyövoimaa tarvitaan sesonkien tasaajina tuotannossa sekä toisaalta insinööritason suunnittelussa. Jo ennen BREXIT-prosessia puolella Iso-Britannian muoviyrityksiä oli rekrytointivaikeuksia. BREXIT-päätöksen jälkeen 2/3 yrityksistä on kohdannut hankaluutta löytää sopivia työntekijöitä. Toisaalta työvoimaongelmien yhteys BREXITiin ei ole selkeä. 58 % avainhenkilöhankaluutta kohdanneista muovifirmoista katsoo, että ensisijaisesti muut asiat kuin BREXIT vaikuttavat heidän rekrytoinnin pullonkauloihinsa. Moni paikallinen muoviyritys, varsinkin pk-yritys liputti aika avoimesti EU:sta eroamisen puolesta. Edelleenkään ei ole lainkaan vaikeaa löytää teollisuuden johtoa, joka näkee, että BREXIT kaikkiaan tekee Iso-Britannian teollisuudelle enemmän hyvää kuin haittaa. Muun muassa työvoiman saantivaikeus voi pakottaa automatisoimaan, uudistumaan, kehittymään, tehostamaan ja kouluttamaan.
Suomen muoviteollisuudessa on puolet vähemmän työntekijöitä kuin UK:ssa pelkästään vierastyöntekijöitä. Luontaisesti ketteränä sektorina pystymme varmasti valmistamaan EU-markkinoille osaltamme niitä tuotteita, joita BREXIT kenties sulkee yhtenäismarkkinoilta tai joita UK ei voi jostain syystä enää tehdä. Näitä voisivat olla etenkin monet tekniset muoviosat sekä osa pakkausmuoveista. Muutoksessa pärjääminen edellyttää, että tuotannon kannattavuustekijät UK:n ja EU:n välillä eivät heilahda kannaltamme epäedullisiksi. Jos vaikkapa Iso-Britannia hylkää kokonaan REACH-hyväksynnän raaka-aineille, saavat he siitä heti ison edun itselleen ja voivat alkaa tehdä muovituotteita edullisemmin, mikäli niiden tuonti pysyy vapaana.
Muoviteollisuus ry toivoo päättäjien olevan valppaina Suomessa ja EU:ssa tämän mullistuksen suhteen. Emme vielä tarkoin voi tietää, mitä kaikkea BREXIT meille lopulta tuo, mutta muutokseen varautuminen on jo kaikkialla kovassa vauhdissa. Kaikki haluavat ottaa siitä sen hyödyn, mitä otettavissa on eivät pelkästään minimoida vahinkoja.
Takaisin