Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

SUP direktiivistä Single Use Products

SUP direktiivistä Single Use Products

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 1.7.2021

Suomen kesässä 2021 tuntuu paljon keskusteluttavan Euroopan unionissa 3.7.2021 voimaan astuva ns SUP-direktiivi. Kyseessä on laaja ranta- ja vesistöroskaantumisen vähentämiseen alun perin suunnattu lainsäädäntö-ohje.

Muoviteollisuus ry:ssä SUPin valmistelua ja toimeenpanoa on seurattu vuoden 2017 lopulta eikä se sinänsä tule yllätyksenä alallemme, joka on tehnyt valtaosin ajoissa tarvittavat muutokset tuotteistossaan yhdessä asiakkaiden kanssa.

Tämän kanssa nyt eletään. Vahinko, että ainakin näiden SUP-tuotealueiden yhtenäismarkkinat nyt ovat hajonneet jäsenvaltiokohtaisiin määrittelyihin, aikatauluihin, merkintöihin, maksuihin, toimintoihin ja pikemminkin toimimattomuuksiin. Mikäli tämä on trendi, tavaroiden vapaata liikkumista ei enää ETA-alueella oikein ole.

Muoviteollisuus katsoo, että SUPin vaikutusarviointia voisi aikaistaa vuodesta 2027 ja jo ennen sitä, muuttaa koko tätä regulaatioaluetta koskemaan kaikkia materiaaleja tasapuolisesti. Jatkon tulisi lähteä siitä, että direktiivi olisi Single Use Products. Roskaavuus ei sinänsä ole materiaaliominaisuus.

Vaikka muovi on tässäkin asiassa symbolisoitunut ensimmäisenä käsiteltäväksi materiaaliksi, muovien yksioikoinen välttely ei auta ympäristöä tai ihmiskuntaa sen osana. Kertakäyttöinenkin tuote on jossain tarpeen tai ainoa mahdollinen. Yleensä on tällöin myös parhaiten toimiva helpoimmin hyödynnettävissä mm kierrätyksessä 100 % muovina.

Takaisin