Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Nuutuva Venäjä tuo ja vie edelleen muoveja sekä muovituotteita

Nuutuva Venäjä tuo ja vie edelleen muoveja sekä muovituotteita

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 6.4.2016

Suomen ja Venäjän kauppatase on Suomelle yhä varsin vahvasti plusmerkkinen muovien ja muovituotteiden osalta. Tämä siitä huolimatta että vienti sinne on supistunut ja tuonti tänne kasvanut. Muovit ja muovituotteet yhä keskeisempiä kauppatavaroita ohentuneessa idän kaupassamme.

Muovituotteiden suoran viennin arvo Suomesta Venäjälle on laskenut Ukrainan kriisin aikana 2014-2015 sangen maltillisesti: 72 miljoonasta eurosta 56 miljoonaan euroon. Suhteellinen lasku on selvästi loivempi kuin Venäjän talouden tai rajakaupan sukellus yleisesti. Muoveja raaka-aineena on Venäjälle viety merkittävästi koko Ukrainan kriisin ajan. Näissä lasku on ollut vuoden 2014 230 miljoonasta eurosta 210 miljoonaan euroon. Muovit ja muovituotteet alkavat yhdessä olla jo 10 % koko Suomen Venäjän viennin arvosta.

Mielenkiintoinen havainto on myös muovin, siis teollisuutemme hankkiman raaka-aineen, tuonnin selvä nousu Venäjältä samaan aikaan. Määrä oli vuonna 2014 aika pieni, arvoltaan 3, 6 miljoonaa euroa, mutta nousi vuodessa 5,9 miljoonaan euroon. Ilmeisesti tämä heijastaa osin muovien saatavuusvaikeuksia Euroopassa vuonna 2015 (Lähteet: Tulli ja Suomen Pankki)

Takaisin