Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovituotteiden valmistus ei ole kustannustukitoimiala - miksi ihmeessä ?

Muovituotteiden valmistus ei ole kustannustukitoimiala - miksi ihmeessä ?

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 28.6.2020

Kilpailijat saavat sitä. Vastaavassa tilanteessa olevat muun toimialan yritykset voivat saada sitä. Miten ihmeessä muovituotteiden valmistajayritys ei voisi olla oikeutettu kustannustukeen, jos sen talous on koronasta alamäessä?

Tasavallan presidentti vahvisti lain ja valtioneuvosto antoi asetuksen yritysten korona-vaikeuksiin maksettavasta kustannustuesta 26.6.2020. Laki tulee voimaan 1.7.2020 ja yritykset voivat hakea tukea Valtiokonttorista 7.7.2020 alkaen. Uuden kustannustuen tavoitteena on pienentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää koronatilanteessa. Täydellinen yllätys on, että hallitus on valinnut tuen piiriin vain tietyt toimialat. Niitä on 368 eikä mikään muovituotteiden valmistuksen toimiala kuulu näihin. Tämä ei ole oikein.

Vaikka noin 1/5 toimialaamme on kyennyt korona-ajan toimimaan ilman liikevaihdon putoamista, on esimerkiksi ajoneuvoteollisuuteen muovituotteita valmistavassa teollisuudessa tapahtunut erittäin suuri pudotus, suorastaan romahdus. Pahin voi vielä olla taloudellisesti edessä. Tuen piirissä on myös kilpailevia materiaaliryhmiä, mikä on lisää vääristävä tekijä tuollaisessa toimialatarkastelussa, jota ei alun perin pitänyt kustannustukeen sisällyttää.

Valtiokonttori voi ottaa yrityksen hakemuksen käsittelyyn myös tilanteessa, jossa yritys ei kuulu valtioneuvoston asetuksessa mainittuun toimialaan. Tällöin yrityksen tulee osoittaa erityisen painavat syyt sille, että sen liikevaihto on alentunut koronatilanteen vuoksi. Muoviteollisuuden kohtelu tässä tilanteessa vaikuttaa omituiselta, Koronan vuoksi merkittäviin vaikeuksiin ajautuneen tai ajautuvan muoviyrityksen kannattaa nyt kuitenkin kysyä Valtiokonttorista tarkemmat ohjeet mahdollisuuteensa ja hakemiseen sekä vedota TEMin kuvaamaan mahdollisuuteen.

Muoviteollisuus ry toivoo toimialaluettelon joko poistuvan kokonaan tai täydentyvän viipymättä luokalla 222 Muovituotteiden valmistus mahdollistamaan myös suoraan alamme vaikeuksissa olevien yritysten pelastamisen konkursseilta.
Muoviteollisuus työllistää Suomessa yli 10 000 ihmistä ja alan yrityksiä on 530.

Takaisin