Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovituotevalmistus Suomessa päätti koronavuoden nousuun

Muovituotevalmistus Suomessa päätti koronavuoden nousuun

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 22.3.2021

Tilastokeskuksen liikevaihtotilasto 2020 vahvistaa, että Suomen muoviteollisuus pysyi lujana koronan aikana. Se auttoi muitakin. Nyt pitää katsoa eteenpäin. Pitää ryhtyä kuromaan kiinni taloudellista ja sosiaalista velkaa -muovituotteiden avulla.

Vuosi 2020 oli varmasti jotain aivan muuta kuin normaali vuosi kaikkialla maailmassa. Jos katsoo pelkästään Suomen muoviteollisuuden liikevaihtokehitystä, voisi tosin erehtyä kuvittelemaan vuoden sujuneen tasaisen yllätyksettömästi. Vain kesän 2020 jälkeen kolmannella kvartaalilla käytiin hieman syvemmällä, muutoin oltiin hyvin lähellä vuotta 2019. Loppuvuonna liikevaihto nousi ja siihen saattoivat vaikuttaa aitoa elpymistä enemmän voimallisesti kohonneet raaka-aine- ja muut tuotantokustannukset, jotka luonnollisesti vähitellen alkoivat näkyä myös lopputuotepäässä kohottaen liikevaihtoa.

Muovituotealan (TOL 222) liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan 0,4 prosentin kasvussa vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä juuri ennen koronaa, mutta toisella se putosi -2,0 % ja kolmannella peräti -5,4 %, kunnes se jälleen viimeisellä vuosineljänneksellä nousi +1,2 % vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta.

Kokonaisuudessaan muovituotteiden valmistuksen liikevaihto laski Suomessa vuonna 2020 vain 1,5 prosenttia vuodesta 2019. Tämä tilastollinen, kaikki alan yritykset ja vuoden kattava kokonaiskuva peittää alleen ison yrityskohtaisen hajonnan sekä sen, että todellisuudessa vuosi 2020 oli äärimmäisen epävarma ja poikkeuksellinen.

Muoviteollisuus ry:n näkemys on se, että 2021 alku on jatkunut jokseenkin 2020 loppuvuoden linjassa. Suomessa on lopetettu alkuvuonna joidenkin epidemia-ajan muovituotteiden suorahankinnat ja Kiina tuottaa taas niitä markkinat täyteen halvalla. Lumitalvi on viivästyttänyt joitain rakennushankkeita. Rokotusten viivästyminen tietysti koko Euroopan ulospääsyä.

Isot haasteet ovat edessämme. Suomen muoviteollisuus on valmiina auttamaan venyneessä toipumisvaiheessa Suomea uuteen kestävään nousuun. Runsaassa vuodessa maahamme on syntynyt isot sosioekonomiset vauriot. Tarvitsemme niiden korjaamiseen yhdessä kaikki kotimaiset työpaikat, oikeat materiaalit ja yrittämisen hengen. Tarvitsemme oikeat muovit oikeaan paikkaan.

Takaisin