Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden näkymiä syksyä 2019 kohti

Muoviteollisuuden näkymiä syksyä 2019 kohti

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 31.7.2019

Mitkä ovat alan näkymät vuotta 2020 kohti? Näkymät ovat hyvät, kunhan teemme itse ne asiat viisaasti, jotka vallassamme ovat.

Maailmalla tapahtuu oletettavasti loppuvuonna 2019 paljon isoja asioita, jotka heijastuvat myös maassamme muovituotteista valmistaviin yrityksiin. Kauppasotaa soditaan, BREXIT tulee taas katkolle, ilmastomuutostorjuntaa on tiukennettava, globaali teollisuus ja valtioliitotkin hakevat uusia rakenteita.

Maailman politiikka ja talouspyörteet ovat jo heilutelleet muoviteollisuuden asiakassektoreita, mutta ketteryyden ja viime vuosina parantuneen suhteellisen kilpailukykymme ansiosta muoviala on löytänyt aina ja yhä vahvaa tilauskantaa. Muovien saatavuus on ollut myös nyt melko hyvä EU:ssa ja työvoimapulakin hieman lieventynyt.

Työmarkkinaratkaisut tulevat olemaan se syksyllä neuvoteltava kotimainen tekijä, jolla voidaan eniten vaikuttaa markkinamenestymiseemme 2020 eteenpäin. Muita kustannuselementtejä tulevat olemaan erityisesti sähkön ja raaka-aineiden hinnat, joista vain ensin mainittuun nyt käytännössä Suomessa voidaan jotain isommin tehdä. Muoveille tai muovituotteille väläytetyt kansalliset verot ja vastaavat maksurasitteet voisivat huonontaa luonnollisesti alan tilannetta täällä hyvinkin dramaattisesti.

Kuten niin monta kertaa historiassa aiemmin, muovilla on edessä haasteita ja isoja mahdollisuuksia. Mutta koko ihmiskunnalla ne vasta isot haasteet edessään ovatkin eikä niihin voida käytännössä vastata kuin oikeilla muoveilla ja niiden vastuullisella käytöllä. Syksy 2019 saattaa muodostua hyvinkin valoisaksi ja myönteiseksi pisteeksi kehityksessämme, kunhan muovi pidetään ratkaisukeskeisesti mielessä ja mukana.

Takaisin