Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien tuotanto jatkaa nousua vuonna 2013

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 31.12.2012

Seuraavan viiden vuoden aikana tultaneen rikkomaan 300 miljoonan tonnin valmistusraja valtamuoveissa.

Muovien käyttö ja tuotanto kasvavat vuosi vuodelta. Uusia muoveja, syöttöaineita ja tuottajia tulee koko ajan, mutta perusta pysyy vakaasti samalla kasvu-uralla. Laajimmin käytössä olevaa viittä muovityyppiä kutsutaan valtamuoveiksi. Niidenkin tuotannossa ylletään jo aivan uusiin lukemiin.

Eräs haamuraja muovien valmistuksessa rikkoutui vuonna 2012. Maailman valtamuovien tuotantokapasiteetti ylitti ensi kerran historiassa 250 miljoonaa tonnia.

Viime vuosi ei ehkä ollut yleisen kasvun aikaa maailman taloudessa, mutta silti käyttöön otettiin yli 7 miljoonaa tonnia aivan uutta valtamuovituotantoa (PE,PP, PVC, PET ja PS). Muovien käyttö ja tarve kasvavat myös huonoina aikoina.

Seuraavan viiden vuoden aikana tultaneen rikkomaan 300 miljoonan tonnin valmistusraja valtamuoveissa. Nyt johtavat ja lähitulevaisuudessa edelleen kasvavat kärkituotantomaat ovat Kiina, USA ja Saudi-Arabia, joiden yhteinen valmistuskyky ylittää 100 miljoonaa tonnia. Mitään isompaa kasvun hyytymistä tai raaka-ainepulaa muovituotannossa ei ole näkyvillä lyhyellä eikä pitkällä tähtäimellä.

Valtamuovit tulevat säilymään varmasti vuosikymmeniä petrokemian yhtenä tärkeänä tuoteryhmänä. Öljystä vain 4-5 % menee muovien tuotantoon ja useimmiten kevyet hiilivetyjakeet on juuri mielekkäintä polymeroida muoveiksi eikä käyttää polttoainetuotantoon. Valtamuovien raaka-ainepohja laajenee liuske- ja maakaasun suuntaan sekä jossain määrin biopohjaisuuteen.

Valtamuovien etuja ovat helppo saatavuus, kokonaisedullisuus sekä ominaisuuksien monipuolisuus.

Takaisin