Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovien saatavuudessa ongelmia

Muovien saatavuudessa ongelmia

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 13.2.2021

Euroopan petrokemian teollisuudella on nyt ilmennyt suuria vaikeuksia toimittaa kaikkia muoviteollisuuden tarvitsemia muoveja sovitusti.

Lukuisten tuotantolaitosten häiriöt sekä muista eri syistä ilmoitetut ns force majeure –ilmoitukset ovat herättäneet hämmennystä ja huolta koko jalostus- ja asiakasketjussa.

Laitosrikkoja tai muita ylivoimaisia esteitä on tammi-helmikuussa julkaistu jopa useita viikossa. Ilmoitettuina syinä sääolot, onnettomuus, varaosien puute, rahtiongelmat - mikä millloinkin.

Juuri toimitusvarmuus, luotettavuus ja ennakoitavuus ovat olleet mm suomalaisen muovituotevalmistajan markkinavahvuuksia. Ne on saatu pätemään yli koko korona-ajan. Nyt meistä riiippumattomista syistä nämä vaarantuvat.

Muoviteollisuus esitti hieman vastaavassa tilanteessa vuonna 2016 EU:lle muovien tullitariffien ja –tuontikiintiöiden nopeaa avaamista pullonkauloja helpottamaan. Näitä myönnettiinkin jonkin verran, mutta kestää aina 1/2-1 vuotta hakea ja saada yritys- tai konsortiokohtaiset poikkeamat voimaan.

Toivottavasti jo tuolloin, 5 vuotta sitten, yritykset oppivat sopimuksin ja suunnittelutoimin varmistamaan raaka-ainehuoltoaan useista lähteistä. Aina sekään ei onnistu, sillä joskus tuotteiden muovi on spesifioitu liiankin tarkoin vain yhteen raaka-aineeseen ja uusi asiakas- tai muu kriittinen hyväksyntä on ison työn takana.

Takaisin