Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviala toimii yhdessä Suomen hyväksi

Muoviala toimii yhdessä Suomen hyväksi

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 2.12.2016

Hankalatkin asiat on sovittu. Eteenpäin mennään. Loppuvuoden 2016 ilmassa on hyvää lupaavaa henkeä, muovituotemarkkinat elpymässä ja mahdollisuutemme päästä niille kunnolla mukaan paranemassa. Pitkäjänteisyys, maltti ja vastuullisuus kantavat parhaan hedelmän muoviteollisuudessakin.

Työehtosopimuksen hyväksynnän pienen epäröinnin jälkeen, kotimaiset muovituotevalmistajat ovat yleisesti ottaen löytäneet hyvin ja itsenäisesti ne kilpailukykysopimuksen edellyttämät paikalliset mallit, joilla vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tunnilla.

Tyypillisimmin muovituotteita valmistavissa yrityksissä on neuvoteltu ratkaisuja, joissa on arkipyhien sekä niin kutsuttujen pekkas -päivien käyttöönottoa. Myös työaikapankkeihin joustavuuden lisääjänä on innostuttu aivan uudella rakentavalla tavalla Muoviteollisuus ry:n jäsenistössä.

Monta peräkkäistä heikkoa vuotta kokeneen muoviteollisuuden toimintaedellytykset Suomessa voivat kikyn kautta kohentua, mutta se ei tapahdu hetkessä. Työajan lisäyskin voi vaikuttaa käytännössä aikaisintaan vuonna 2017 toteuttavissa tilauksissa. Kaikkiaan sittenkin melko marginaalinen kiky-vaikutus käytännössä tulee merkitsemään hitusen parempia mahdollisuuksia ottaa tilauksia, järjestellä töitä sekä valmistaa ja toimittaa tuotteita sellaisinakin ajankohtina, jolloin se aiemmin ei ollut järkevää tai oikein mahdollista. Kyse ei siis ole mitenkään ihmelääkkeestä tai salamatoipumisesta. Työn tai valmiiden muovituotteiden hinnat tuskin tästä vaatimattomasta mutta välttämättömästä ryhtiliikkeestä edelleen kalliissa Suomessa vielä putoavat, mutta suunta on oikea.

Muoviteollisuus ry:n piirissä ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että tämä paikallisen sopimisen ja tehostamisen projekti sujui näinkin hyvin. Kaikkihan on jatkossakin kiinni ahkerista ja osaavista alamme ihmisistä juuri firmatasolla. He ovat niitä muoviammattilaisia, jotka pystyvät valmistamaan kaupaksi käyviä muovituotteita Made in Finland. Kilpailu eri maiden tuotevalmistajien välillä on kovaa, mutta me pärjäämme siinä, jos meille annetaan oman tekemisen edellytykset ja voimme tehdä järkevät asiat yhdessä, asiantuntevasti.

Itsenäinen Suomi ja nykyaikaiset muovit ovat suunnilleen yhtä vanhoja. Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 tulee monissa tilaisuuksissa vilahtamaan niitä hienoja muovituotteita ja -yrityksiä, jotka ovat hyvinvointiamme olleet tuottamassa ja jopa identiteettiämme muokkaamassa.

Takaisin