Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviala Suomessa toimii vaikka maailmalla myrskyää

Muoviala Suomessa toimii vaikka maailmalla myrskyää

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 12.10.2020

Muovi on kriiseissä kurjuuden vähentäjä. Maailmalla on monenlaisia uhkia liikkeellä, mutta Suomen muoviteollisuus pitää yhä pintansa.

Seitsemän kuukautta täynnä Suomessa koronatilanteessa elämistä. Jouduimme toisen aallon kiihtymisvaiheeseen juuri, kun loppukesällä muun muassa ostopäällikköindeksit tuntuivat maailmallakin kohenevan, kysyntä kaikkialla normalisoituvan. Sitten taas monin paikoin rajoitukset palasivat.

Muoviteollisuus Suomessa toimii edelleen ilman isompia häiriöitä. Onneksi, koska tuotteitamme todella tarvitaan.

Maailmanpolitiikka ja -ilmasto ovat muuttuneet melko arvaamattomiksi ja häiriöitä aiheuttaviksi.
Hurrikaanit Laura ja Delta USAn kaakkoiskulmalla ovat aiheuttaneet siellä mittavia muovituotannon alasajoja viimeisen 6 viikon aikana, mutta eivät ole heijastuneet materiaalin tai muiden resurssien saantivaikeuksina Eurooppaan. Force majeurit ja isot korjaustyöt saattavat kyllä aiheuttaa hintapaineita maailmanmarkkinahintaan. Euroopassa on myös ollut pienempiä luonnonmullistuksia mm Ranskassa. Kaukasuksen muovi- sekä kumiteollisuuskeskittymää on uhannut avoin sotatilakin, jossa välillisesti osallisina todella isoja muovimaita. Olemme kuitenkin Euroopassa ja Suomessa pystyneet toimimaan lähes täysin normaalisti. Siitä esimerkkinä useat uudet linja-asennukset alan yrityksissä.

Jonkinmoisesta uudesta sukelluksesta huolimatta tämä tautitilanne todennäköisesti tullaan rokotteella saamaan vuoden 2021 aikana aisoihin. Suomessa taloudellinen toipuminen arvioidaan hitaaksi. Koronan aikana maasta on hävinnyt tuhansia työpaikkoja ja satoja eri alan yrityksiä. Lentoliikenteen vähentäminen muovialan keskittymiin Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa vaikeuttaa liiketoiminnan hoitamista. Isojen teollisuuslaitosten alasajot merkitsevät myös vähemmän kotimaista kysyntää prosessiputkistoille yms.

Muoviteollisuus haluaa olla vahvasti mukana kansakunnan talouden tervehdyttämistyössä. Se edellyttää, että muovit ja niiden suorituskykyiset ominaisuudet otetaan täysmääräisesti käyttöön. Kiellot, verot ja rajoitukset eivät nyt edistä tekemistä tai tervehtymistä.

Takaisin