Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kustannustekijät painavat pahoin loppu- ja ensi vuotta

Kustannustekijät painavat pahoin loppu- ja ensi vuotta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 18.12.2020

Vuodenvaihde 2020-21 laittaa uuden raskaan vaihteen kaikkiin kustannuksiin.

Muoviteollisuuden liikevaihdot Suomessa pitivät alkuvuoden 2020 suunnilleen edellisen eli vuoden 2019 tason, mutta leikkautuivat selvästi loppuvuotta 2020 kohti. Tilastokeskuksen mukaan jo Q3/2020 oli -5 % vuoden takaiseen verrattuna. Olemme palanneet noin 4 vuotta sitten vallinneeseen toiminnan tasoon liikevaihdollisesti.

Loppuvuoden ilmiöihin kuuluu myös valtamuovien hyvän saatavuuden kääntyminen ongelmiin ja sen myötä maailmanmarkkinahintojen nousu. Aluksi USAn hirmumyrskyt ja Kiinan toipuminen koronasta tuottivat paineita markkinoille, mutta nyt marraskuusta myös Euroopassa on ollut muovien tuotantolaitoksissa paljonkin katkoja.

Brexit lisää saatavuuden epävarmuutta ainakin yli kiinalaisen uudenvuoden 2021 helmi-maaliskuuhun. Covid-rokotteet alkavat sitten vaikuttaa joskus oletettavasti kevään jälkeen, mutta mihin suuntaan ja millaiset patoumat sitten purkautuvat, sitä emme voi tarkoin tietää. Halu saada menetetty vuosi takaisin taloudellisesti lienee erittäin vahva usealla sektorilla heijastuen kaikkeen teolliseenkin toimintaan.

Takaisin