Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomen muoviteollisuus välittää väestään

Suomen muoviteollisuus välittää väestään

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 25.3.2024

Muoviteollisuusyritykset pitävät viimeiseen asti huolta henkilöstöstään Suomessa. Pitääkö Suomi kiinni muovien jalostajista?

Vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen päättyessä muovituotevalmistus Suomessa vaikuttaa olevan yhä laskusuhdanteessa, joskin vuodenvaihteessa kokonaisliikevaihdon lasku toimialalla pysähtyi ja pieniä merkkejä pohjan saavuttamisesta, jopa noususta on ollut havaittavissa. Synkät pilvet eivät kuitenkaan ole läheskään väistyneet. Kotimaan poliittiset lakot, yhä korkeat korot, asiakkaiden vaikeudet ja varovaisuus, pakkausten alueelle tuodut veroluonteiset maksut sekä ajoittain energian hintaheilahtelut ovat vuoden alusta vaikeuttaneet alamme kannattavaa liiketoimintaa.

Muoviteollisuus Suomessa on erittäin monipuolinen ala, jossa on yli 500 erilaista yritystä palvelemassa eri sektoreja omilla konsepteillaan. Kartoitettaessa suomalaisten muoviyritysten tunnelmia tämän kvartaalin aikana yksi yhteinen linja välittyy vahvana: Lomautuksia ja etenkin irtisanomisia vältetään Suomessa viimeiseen asti. Vaikka yrityksillä menee heikosti, ne tekevät kaikkensa, että alan yli 10 000 ammatti-ihmistä saadaan pidettyä töissä ja toimeentulossa. Väheneviä töitä on keskitetty jopa ulkomaan yksiköistä Suomeen. Tällainen vastuullisuus ja yhteenkuuluvuus ovat leimallisia etenkin kotimaisille omistajayrittäjille. Näin on aina ollut, mutta tämä lujittui muovialalla etenkin koronan aikana. Isot kansainväliset konsernit saattavat leikata henkilöstömenoja kaavamaisemmin, herkemmin ja sietävät tässä suhteessa huonommin hiljaisia tai levottomia kausia yhdessä maassa.

Muoveja tarvitaan hyvinä ja etenkin huonoina aikoina kurjuuden voittamiseksi. Me tiedämme sen ja ymmärrämme myös, että tärkeässä työssämme me tarvitsemme kaikkia, mikäli työt ja tekeminen halutaan kotimaassa pitää. Ei ole kenenkään suomalaisen etu, kaikkein vähiten tulevien sukupolviemme, jos uudistuksia ja tekemistä Suomessa haitataan. Suomalainen muovituote ei menesty maailmalla lainkaan sisäpolitikoimalla vaan tunnetun vahvalla osaamisella, toimitusvarmuudella ja muilla laatutekijöillä.

Takaisin