Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Kylläpä nyt muovialan yrittäjiä huomioitiin ja ansiosta : Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Pramia Plastic Oy:lle ja Ouneva Groupille

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 7.10.2023

Toholammilla toimiva Pramia Plastic Oy sai Fennian ja Suomen Yrittäjien perustaman Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon lauantaina Porissa järjestetyillä Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä. Toinen palkittu Ouneva Group on myös muovin ja metallien vahva osaaja.

Pramia Plastic Oy on muovinkierrätyksen suunnannäyttäjä Suomessa ja maailmalla. Yritys ostaa muovisia kierrätyspulloja ja käsittelee niitä Toholammin tehtaalla keskimäärin miljoona kappaletta vuorokaudessa. Tehtaalla pulloista valmistetaan muovihiutaletta, muoviraetta ja pulloaihioita eli preformeja. Lisäksi värillisistä muovipulloista valmistetaan vuosittain 50 miljoonaa metriä vihreää pakkausvannetta. Sitä käytetään muun muassa sahoilla lautanippujen kokoamiseen. Pramia Plasticin tuotantoa myydään useisiin Euroopan maihin.

Pitkän linjan yrittäjänä, Marko Mäkinen on aina tehnyt asioita, jotka ovat hänestä mielenkiintoisia. Hän on muun muassa perustanut menestyvän alkoholitehtaan ja nostanut konkurssiin menneen muovinkierrätystehtaan menestystarinaksi.

Mäkinen teki myös joku vuosi sitten tarjouksen Altian alkoholiliiketoiminnasta. Altia-kauppa jäi toteutumatta, mutta Pramian alkoholitehtaalla ja etenkin muovikierrätykseen erikoistuneella Pramia Plasticilla menee hyvin.

Alkuvaikeuksien jälkeen Pramia Plasticista on kasvanut loistavaa tulosta tekevä yritys, joka on maailmanlaajuisestikin suunnannäyttäjä muovinkierrätyksessä ja alansa ainut laitos Suomessa.

Seitsemän ensimmäistä vuotta olivat hyvin vaikeita, mutta sitten alkoi kierrätysbuumin mukana valtava kysyntä. Yhdessä vaiheessa tilanne oli jopa sellainen, että ostajat kilpailivat kuka saa ostaa meidän tuotteitamme, Mäkinen kertoo.

Pramia Plasticin kasvulle on tarjonnut hyvän taustan suomalainen pullojen kierrätysjärjestelmä, joka on Mäkisen mukaan maailman paras. Suomessa käytetyistä muovipulloista 96 prosenttia palautuu kiertoon.

Suomessa pystymme tekemään isolla volyymilla sataprosenttista kierrätysmuovia. Monissa muissa maissa tämä ei onnistu raaka-aineen huonon laadun vuoksi, Mäkinen kertoo.

Hyvä henkilökunta on yrityksen turva

Mäkisellä on ollut yrittäjänä kova vauhti, mutta hän on myös oppinut, että kaikkea ei voi tehdä itse.

Meillä on 11 eri toimialaa ja viisi eri palveluprosessia. Yrittäjänä tulee sitten jaettua aikaansa useampaan asiaan kuin sitä oikeasti riittäisi. Tässä nousee hyvän henkilökunnan merkitys. Olen myös hiljattain joutunut olemaan sairauslomalla, mutta kun yrityksessä on hyvät työntekijät ja valmiit prosessit, niin yritys kantaa sen, toteaa Mäkinen.

Mäkisen terveiset muille yrittäjille ovatkin: ”Pitäkää huolta hyvästä henkilökunnasta, yrittäjä voi joskus tarvita sitä enemmän mitä ajatteleekaan.”

Kaupallisten onnistumistensa ohella Mäkinen laskee uransa kohokohtiin yrittäjäkilpailuissa saamansa tunnustukset.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuntuu erittäin hyvältä. Ja ennen kaikkea siinä se, että se on muiden yrittäjien myöntämä, toteaa Mäkinen.

Vuonna 2022 yritys sai Keski-Pohjanmaan Yrittäjien maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Toisena muoviteollisuuteen liittyvänä yrityksenä Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon sai tänä vuonna myös teollisuuden sopimusvalmistaja Ouneva Group Joensuun Tuupovaarasta.

Vuoden yksinyrittäjäpalkinnon saivat Sanni Luomahaara ja Jani Wallenius. Vuoden nuori yrittäjä on Emmi Lehtomaa. Tämän vuoden voittajia yhdistää valtava palo menestyä. Menestys on lopputulos rohkeista päätöksistä ja määrätietoisesta kehitystyöstä, jotka ruokkivat kasvua.

Pramia Plastic Oy

www.pramiaplastic.fi
• Perustettu: 2012
• Pääomistaja: Marko, Mari ja Tero Mäkinen
• Toimitusjohtaja: Marko Mäkinen
• Kotipaikka: Toholampi
• Työntekijöitä: 17
• Liikevaihto: 7,4 miljoonaa euroa
• Liiketulos: 2,3 miljoonaa euroa

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on Fennian ja Suomen yrittäjien perustama palkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1968. Palkinto on myönnetty yli 200 yritykselle ja yrittäjälle. Valintaraati painottaa kriteereissään yrityksen kasvua, kannattavuutta, kansainvälistymistä ja liikeideaa. Nykyään valintaraatiin kuuluvat Fennian ja Suomen Yrittäjien lisäksi Suomalaisen Työn Liitto sekä Yksityisyrittäjäin Säätiö.

Muovi

Oikeastaan tulisi käyttää monikkoa muovit, koska kyseessä on laajin ja monikäyttöisin iso materiaalien ryhmä. Niitä työstää Suomessa yli 500 sinnikästä ja osavaa yritystä, joissa yli 10 000 ihmistä töissä. Ilman muoveja yhteiskuntamme lakkaisi toimimasta melko totaalisesti. Muoviteollisuus ry onnittelee palkittuja yrittäjiä sekä toivottaa kaikille viisautta ja viitseliäisyyttä käyttää #OikeaMuoviOikeaanPaikkaan

Takaisin