Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Nyt on muovikoulutuksen aika

Nyt on muovikoulutuksen aika

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 1.10.2023

Otetaan kohtalomme omiin, vielä osaaviin käsiimme, satsataan muovikoulutukseen !

Viimeistään koronaepidemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat osoittaneet, miten oleellinen osa kansakunnan selviämistä on sen oma kyky valmistaa tarvitsemansa tuotteet. Nykyisin yleisin valmistusmateriaaliryhmä tilavuuden mukaan laskettuna maailmassa ovat erilaiset muovit.

Suomessa on perinteisesti ollut hyvin laaja muovituotevalmistus ja kattava koulutus sille alueelle. Meillä on täällä yli 500 alan yritystä, joissa noin 10 000 osaajaa, joskin heistä vain 10 %:lla muovialan tutkinto. Tämä mittava ja tuottava tuotevalmistushaara on jo olemassa. Sitä ei tarvitse teennäisesti ajaa tyhjästä ylös, yrittää keksiä mitään uudelleen. Mutta alaa pitää vaalia ja sinne pitää tarjota koulutusta sekä muita jatkuvuuden edellytyksiä, jos Suomen halutaan pärjäävän.

Juuri kun koulutustarve olisi mitä tärkeintä, Suomi on taas jäämässä jälkeen muista. Muovialan tutkintoon johtavaa koulutusta on meillä todella vaikea löytää. Päteviä opettajiakaan ei enää ole eläköityneiden tilalle. Linjoja ajetaan alas. Muovikoulutuslaitteet hävitetään. Luovuttamisen tunnelma tarttuu liian helposti ja yrittäjyys kuihtuu Suomesta.

Suomen muoviteollisuus on elänyt 2020-luvun jatkuvassa rekrytointipullonkaulassa. Tosin nyt lyhytaikaiseksi povattu taantuma on vähentänyt avoimia paikkoja, mutta sitä suuremmalla syyllä on koulutuksen avulla rakennettava muovisiltaa tulevaan. Vihreää siirtymää ei yksinkertaisesti pysty toteuttamaan ilman oikeita muoveja ja niistä tehtyjä muovituotteita. Ei myöskään terveydenhuoltoa, ei maanpuolustusta, liikennettä, vesi-, energia- tai lääkehuoltoa. Muovituotteita tarvitaan yksinkertaisesti kaikkialla. Joku ne aina valmistaa. Paras olisi tehdä mahdollisimman moni täällä.

Takaisin