Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomessa muovista valmistettu tuote on paras

Suomessa muovista valmistettu tuote on paras

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 23.8.2023

Kirjoitus julkaistu myös 35 vuotta täyttävien Alihankinta-messujen sivuilla.

Suomessa on hyvin monipuolinen muovituotteita valmistava yrityssektori. Lähes kaikki muovien työstömuodot ja jalostusosaamiset löytyvät meiltä yli 500 yrityksen joukosta.

Ruiskuvalu, joka Alihankinta -messujen alkuvuosina vielä tunnettiin vanhalla nimeltään ruiskupuristus, on alihankinnan kannalta edelleen tyypillisin ja kysytyin mittatarkkojen teknisten muovituotteiden isojen sarjojen valmistustapa. Maastamme löytyy nykyisin muoviyrityksistä noin 2000 eri kokoluokan ja suorituskyvyn ruiskuvalukonetta. Uusia hankintoja Suomeen on tehty useamman kymmenen ruiskuvalukoneen vuositahtia ja muita uusia tuotantolaitteita hankittu vähintään samaan tahtiin firmoihin. Laitteita sekä etenkin niihin asennettavia työvälineitä hankitaan yhä enemmän Euroopasta ja vähemmän Aasiasta. Kotimaisuusasteet ovat nousussa kautta linjan.

Yleisiä ja täältä löytyviä jalostusmuotoja ovat ruiskuvalun ohella lämpömuovaus, kertamuovituotteiden valmistustavat, mekaaniset työstöt, ekstruusio, rotaatiovalu, puhallusmuovaus, 3D-tulostus ja muutkin. Kotimaiset yritykset palvelevat asiakkaitaan laajasti niin ikään suunnittelussa, materiaali- ja tekniikkavalinnoissa sekä muissa tärkeissä, lujaa ammattitaitoa vaativissa jalostusketjuvaiheissa. Jopa käytönaikainen tuotehuolto sekä sen jälkeinen kierrätys on helpompi huomioida paikallisen valmistajan kanssa, kuin maapallon toiselta puolelta osia toimittavan etäisen tekijän kanssa.

Toimitusvarmuus on perinteisesti suomalaisessa teollisuudessa ollut se vahva kilpailutekijä. Nyt 2020 -luvulla lähellä valmistetun tuotteen edut ovat nousseet uudella tavoin esille. Huokeasti vain jostain -malli on romahtanut jo niin monta kertaa, ettei siihen oikein ole luottoa monessakaan paikassa.

Suomalaisessa muoviteollisuudessa työskentelee yli 10 000 ammattilaista. Se on melko sopivan kokoinen ryhmä, jonka keskinäinen verkostoituminen on vahvaa ja usein apuja on annettu ja saatu ongelmatilanteissa nopeasti vierestä. Alihankinta -messuilla on kautta historiansa ollut ainutlaatuinen kokoava, mutta samalla myös toimialan rajat ylittävä, positiivinen rooli tässä tärkeässä verkostoitumisessa Suomessa.

Muoviteollisuutemme kyvykkyys ja kapasiteetti riittävät erittäin hyvin myös kansainvälisiin toimituksiin. Hyvän toimitusvarmuuden lisäksi kokonaisluotettavuus, vastuullisuus ja laatu myyvät. Nyt meillä on myös hyvin energiaa saatavilla verrattuna moneen muuhun tuotantomaahan. Yli puolet täällä valmistetuista muovituotteista matkaa vientiin suoraan tai jonkun vientituotteen osana. Kilpailu maailmalla on kyllä kovaa, sillä muovituotteiden valmistusta löytyy jossain muodossa lähes kaikkialta. Vuoden 2023 kääntyessä kohti loppuaan suomalainen muovituoteteollisuus katsoo täältä toiveikkaana eteenpäin sekä koti- että vientimarkkinoilla. Me osaamme jalostaa muovin. Teemme sen taidolla ja teemme sen vakaalla varmuudella, jollaista huojuva maailma muualla ei pysty tarjoamaan.

Tule toteamaan kotimaisen muovialamme kyvykkyys www.alihankinta.fi 26.-28. syyskuuta Tampereelle

Takaisin
Avainsanat Muovi, Muoviala