Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Liikevaihdon kasvua kyllä - kannattavuutta ja kirkasta näkymää ei todellakaan

Liikevaihdon kasvua kyllä - kannattavuutta ja kirkasta näkymää ei todellakaan

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 20.9.2022

Kasvanut liikevaihto muovituotteiden valmistuksessa kertoo lähinnä valmistajien epätoivoisesta ja viivästyneestä taistelusta saada raaka-aineiden, sähkön ja rahtien kustannusten monikertaiset nousut edes osin tuotteisiin

Muovituotteiden valmistuksen (TOL 222) liikevaihto kasvoi vuoden 2022 ensimmäisellä puolivuotiskaudella 19,5 % vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta. Vuosineljänneksittäin liikevaihtokasvut olivat samaa tasoa: ensimmäisellä 20,1 % vuosinousu ja toisella vuosineljänneksellä lähes yhtä voimakas 19,1 % kasvu vuodentakaisesta.

Liikevaihdot ovat olleet kasvussa 1,5 vuoden jakson oltuaan sitä ennen noin 9 vuotta aika lailla plus miinus nolla -tasolla. Tilastokeskuksen Suomesta kokoama koko alan tilasto on hyvä ja oikea, mutta se tulee yli 2 kk jäljessä. Kesän jälkeen keskuspankkien koronnostot, hyytyvä rakentaminen, autoteollisuus-, kodinkone- sekä muutkin vaimenevat asiakassektorit ovat jo leikanneet vahvinta muovituotekysyntää ja uhkaavat sen ennestään kuihtunutta kannattavuutta.

Tilannetta synkistää sekä uusien tuotantolaitteiden toimitusten että asiakkaiden maksujen hyvin pitkälle venyvät toteutumisajat. Muovituotevalmistaja joutuu toimimaan pankkina ja puskurina siinä muutoinkin vaikeassa välissä.

Takaisin