Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomalaisen muovituotevalmistuksen tilanne kesän alla odottava ja epävarma

Suomalaisen muovituotevalmistuksen tilanne kesän alla odottava ja epävarma

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 14.6.2022

Muoviteollisuus painaa edelleen kohtuullisen hyvää vauhtia, mutta syksy on täynnä suuria kysymysmerkkejä.

Vuoden 2022 suuret kriisit ovat varmasti vielä kaikilla muistissa, jopa yhä päällä: Korona ja Ukraina. Muoviteollisuus on jatkanut toimintaansa ja tasoittanut monia kuoppia inhimillisen elämän saralla. Työmme on jatkunut lähes häiriöttä tilanteissa kuin tilanteissa. Maaliskuun lopulla 2022 liikevaihto ja tilauskantakin olivat vielä erittäin hyvillä tasoilla (kuva). Nyt kesäkuussa 2022 oletettavasti ei enää niin olla vahvoilla. Ja syksyssä on vieläkin vakavampia synkkyyden merkkejä.

Suurin viime aikojen haaste on tullut ankarasti kohoavien tuotantokustannusten kautta. Aivan kaikkea tarvittavaa muovia tai muuta komponenttia ei ole aika ajoin saanut. Henkilöstöstä on eri tasoista jatkuvaa puutetta. Hyvänkin työtilanteen keskellä yrityksiä on horjunut rahoitus- ja toimitusongelmissa.

Uusia investointeja yhä muovialueelle suunnitellaan. Vaikeus niissä on nyt saada hinnoiltaan sitovia toimitustarjouksia. Myös aikataulutukset heittelevät eikä tietenkään talouden kehityksen suuntaa kukaan voi oikein vaikkapa vuoden päähän ennustaa. Keskuspankkien koronnostot eivät ainakaan lupaa hyvää kasvun kantilta, mutta toisaalta laskussakin muovituotteita tarvitaan ja mitä kilpailukykyisemmin ne on valmistettu, sen paremmin ne menestyvät.

Nopean luotauksen perusteella monet muovialan yritykset aikovat nykytilanteessa pitää Suomen tuotantonsa kiinni 2-3 viikkoa heinäkuussa. Siinä on yleensä tarkoitus kerätä voimia, pitää lomat, huoltaa paikkoja ja katsoa sitten kohti syksyä kysynnän kehitystä sekä markkinan vakautta.

Takaisin