Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Millainen persoona pärjää muovialalla?

Millainen persoona pärjää muovialalla?

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 23.5.2022

Muoviala tarjoaa paljon työtä ja toimeentuloa ympäri Suomen. Asenne ratkaisee - ei niinkään se, mitä tullessaan osaa tai ei osaa. Muovi ja muoviteollisuus tekijäänsä neuvoo.

Helpoin vastaus otsikon kysymykseen on, että ihan tavallinen toimeen tarttuva ihminen. Meillä alalla on yli 10 000 ihmistä töissä noin 500 yrityksessä. Yrityksiä on pienistä yrityksistä satojen työtekijöiden konserniin. Monenlaista mahdollisuutta siis tarjolla ja avoimia paikkoja eri puolilla Suomea jatkuvasti kymmeniä.

PlastExpossa 19.5.2022 keskusteltiin muun muassa alamme tarjoamista mahdollisuuksista. Todettiin, että kannattaa tutustua tarjontaan ja hakea rohkeasti. Usein tehtäviin koulutetaan työn ohessa. Muovilla pääsee usein sisään myös yrittäjyyteen. Voi toteuttaa omaa tuote- ja yritysideaansa, omassa firmassa kuten kymmenet kotimaiset menestyjät ovat tehneet.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä on tehnyt nuorena töitä sekä muovialan yrityksissä että yrityksissä, jotka eivät varsinaisesti olleet muovialaa, mutta joissa kuitenkin kaikissa valmistettiin tuotteita muovista. ”Niissä oli jokaisessa pajassa todella poikkeuksellisen kiva tekemisen meininki”, Vesa kertoo, ”Kaikki ymmärsivät yksin ja ryhmänä, että tärkeitä juttuja valmistettiin ja että maailma ei oikein olisi edes toiminut ilman niitä. Hienoja mukavia ja käteviä kavereja, miehiä ja naisia, nuoria ja vanhoja olivat muovin mestarit. Monella eri koulutus- ja työtaustalla siellä ammattihommia tehtiin. Muovin hallinta ja hyvä henki yhdisti.”

Muoviala Suomessa on vähän kuin joukko hyviä joukkueita. Siinä näkee oman työnsä jäljen ja asiakkaankin tärkeyden hyvin läheltä ja konkreettisesti. Tiettyä huolellisuutta ja oppimiskykyä tietysti tarvitaan. Yleensä työ on sitten itsenäistä ja tekijäänsäkin palkitsevaa. Semmoista sisäistä yrittäjyyttä se on, voisi ehkä tyypiilitä muovityöpaikkaa kuvata. Aika vähän muovialaa tunnetaan ulkopuolella ottaen huomioon, missä kaikkialla muoveja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Kannattaa katsoa lähemminkin.

Takaisin