Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuus ry:n uusi puheenjohtaja Heikki Marva, Satatuote : Muovi on maailman paras materiaali, ja nyt se aletaan ymmärtää

Muoviteollisuus ry:n uusi puheenjohtaja Heikki Marva, Satatuote : Muovi on maailman paras materiaali, ja nyt se aletaan ymmärtää

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 24.11.2022

Muoviteollisuus ry:n vuoden 2023 alussa aloittava hallituksen puheenjohtaja, Satatuote Oy:n toimitusjohtaja Heikki Marva näkee muoviteollisuudessa paljon hyvää, huolimatta epävarmasta tilanteesta nousevien kustannusten, inflaation, saatavuusongelmien, energian hinnan ja velanoton keskellä. Hän sanoo muovin olevan maailman paras materiaali, jonka arvo ja merkitys aletaan ymmärtää koko ajan paremmin.

Ajassamme on valtavasti epävarmuutta ja jopa kriisiä: on sota Ukrainassa, laukkaava inflaatio, kohoavat kustannukset ja etenkin energian hinta, ongelmia raaka-aineiden saatavuudessa. Heikki Marva ei lannistu, mutta tiedostaa suuren epävarmuuden muovialan yrittäjänä.
- Muoviteollisuus on erittäin energiaintensiivinen teollisuudenala, jossa tuontienergialla on ollut merkittävä osuus. Nyt vaihtoehtoja etsitään kuumeisesti. Suojautuminen, varautuminen ja varastojen täyttäminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Satatuote on osin onnistunut tässä varautumisessa ja suojautumisessa. Selvää kuitenkin on, että kriisit näkyvät suoraan tuloslaskelmassamme. Olen erittäin huolissani inflaatiosta ja kohonneista kustannusvaikutuksista, joilla on suora vaikutus yritysten kilpailukykyyn. Elämme hyvin erikoista aikaa.

Uhkia riittää, mutta isossa kuvassa Heikki Marva näkee myös hyvää.
- Sanon suoraan: muovi on maailman paras materiaali. Olemme globaalisti täysin riippuvaisia muoveista esimerkiksi lääkkeiden ja elintarvikkeiden pakkauksissa. Muoveja vastustettaessa ei ymmärretä, että esimerkiksi noissa tuotteissa mitään parempaa materiaalia ei ole olemassa. Uskon, että tämä tietoisuus on kasvussa. Tietenkin muoviteollisuuden pitää tehdä osuutensa esimerkiksi kierrätyksen kehittämisessä ja vastuullisuusohjelmien eteenpäin viemisessä ja sen toteuttamisen mittaamisessa. Erityisesti kierrätyksessä on viime vuosikymmeninä tehty valtavasti hyvää työtä, joka kantaa hedelmää.

Muoviteollisuuden tulevaisuuden määrittää pitkälti, minkälaista osaamista alalle saadaan. Satatuotteella ei tällä hetkellä ole suuria rekrytointiongelmia. Osaajien saatavuus on kuitenkin jatkuva prosessi, ei pikapyrähdys.
- On investoitava sekä koneisiin ja laitteisiin. Mutta koen, että vieläkin tärkeämpää on investoida osaamiseen ja osaajiin, myös Suomen rajojen ulkopuolelta. On osattava houkutella osaajia alalle, ja myös pidettävä heistä kiinni oikeudenmukaisesti ja osaavasti.

Perheyhtiön toimitusjohtajalle Suomi on monessa mielessä hyvä ja turvallinen maa, jossa suunnitelmia voi tehdä ja toteuttaa vakaassa toimintaympäristössä.
- Ennustettavuus on yrittäjälle kaiken perusta. Suomi on siinä mielessä hyvä maa, että toimimme turvallisessa ympäristössä, ja esimerkiksi luvituskäytännöt ainakin pyritään pitämään nopeina ja ennustettavina, mutta parannettavaa on. Ruotsi on tässä asiassa paljon Suomea edellä. Ruotsissa ymmärretään paremmin kuin Suomessa, että asiat etenevät vain, kun tehdään yhdessä, keskustellen ja vaihtoehtoja rohkeasti arvioiden. Ruotsi on erinomainen kirikumppani Suomella, ja meillä on Ruotsista paljon opittavaa, Ruotsissa työntuottavuudessa ollaan merkittävästi Suomea edellä.
- Yksi asia on sanottava Suomen taloudesta: eläminen jatkuvasti velkaa lisää ottamalla ei voi jatkua loputtomiin. On päästävä kasvun aikaan, tuottavuutta nostamalla. Tämä puolestaan edellyttää myös poliittisia päätöksiä. Paljon on tehtävissä - ja pakko tehdä - jotta velkaantuminen saadaan loppumaan.

Muoviteollisuus ry on tehnyt alan edunvalvontaa aina vuodesta 1961. Siis jo 7. vuosikymmenellä.
- Koen, että Muoviteollisuus ry on valvonut alan etuja käymällä asiapohjaista keskustelua ja perustellut kantojaan, silloinkin kun puhe on ollut tunteenomaista ja toisinaan jopa hyökkäävää. Tämä asiantuntijarooli jatkuu ja kehittyy myös tulevaisuudessa.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä odottaa edunvalvonnan kehittyvän hyvänä Heikki Marvan johdossa.
- Olen tuntenut Heikin jo useiden vuosien ajan hänen ollessaan Muoviteollisuuden hallituksessa. Hän edustaa satakuntalaisen rauhallista ja määrätietoista yrittäjähenkeä, jossa yritystä ja koko toimialaa jatkuvasti ja vastuullisesti kehitetään. Samalla kiitän Muoviteollisuus ry:n nykyistä hallituksen puheenjohtaja Christian ”Titi” Sundbergia. Titin kanssa on ollut hienoa tehdä muovialan edunvalvontaa.

-----------------------
Satatuotteen tarina alkaa vuodesta 1945, jolloin Olavi Marva perusti yhtiön valmistamaan ruskeita paperipusseja Alkon tuotteille. Yli 70 vuotta myöhemmin Satatuote on maailman johtava lämpömuovausmenetelmän asiantuntija ja vaativan teollisuuden sopimustoimittaja laadukkaille, asiakaslähtöisille, lämpömuovatuille muovipakkausratkaisuille. Satatuotteen pääkonttori ja tuotantolaitokset sijaitsevat Raumalla, myyntikonttori Stuttgartissa.

Takaisin