Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden suhdannekehitys vuotta 2023 kohti

Muoviteollisuuden suhdannekehitys vuotta 2023 kohti

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 4.11.2022

Taloudellinen toimintaympäristö on shokkien kohteena. Osa niistä on ihan kotimaisia heikentäen alaamme ja Suomea täysin tarpeetta, mutta peruuttamattomasti.

Muovituotevalmistuksen kannattavuus on kovalla koetuksella. EK:n lokakuun 2022 suhdannebarometrin mukaan yli 60 % kotimaan yrityksistä ilmoitti kannattavuuden laskusta sekä viime vuoteen verrattuna että arviona 3 kk eteenpäin. Kyse on nimenomaan sähkön sekä muiden tuotantokustannusten kovasta noususta.

Alalla on edelleen pulaa osaavasta työvoimasta, mutta henkilöstön lisäysmittari näyttää pyöreää nollaa. Mittavat rekrytoinnit eivät oikein ole tällaisessa tilanteessa realismia. Tiedossa on, että alamme väkeä on lomautettuna tai uhan alla kasvavassa määrin.

Pienen hyvän hetken kokonaan poissa ollut riittämätön kysyntä -pullonkaula on palannut isoimmaksi ongelmaksi. Käyttöasteet ja tilauskannat laskevat vähitellen, ollen vielä hieman pitkän ajan keskiarvoja paremmissa lukemissa. Yrityskohtainen vaihtelu on suurta. Osa ajaa nyt täysillä varastoja täyteen puskuriksi. Osa on sammuttamassa kannattamattomia linjoja suosiolla parempaa aikaa odottamaan.

Barometrin ulkopuolelta kerrottakoon havaintoja uusien laitteiden toimitusaikojen lyhentymisestä, useiden raaka-aineiden saatavuuden paranemisesta, isojen asiakkaiden alihankintatöiden uudelleen allokoinneista sekä muista kysynnän laskua, jopa projektien peruuntumisista enteilevistä ilmiöistä.

Suomi potkii vauhtia alamäkeen

Muoviteollisuus ry on erittäin pettynyt tässä vaikeassa tilanteessa muun muassa Ruokaviraston kantaan siitä, ettei maassamme voisi käyttää laadukastakaan uusiomuovia päivittäistavaran, take-awayn yms kasseissa ensi vuoden heinäkuusta lähtien.

Jätelakimuutoksessa puolestaan SUP-muovituotteiden valmistajia suorastaan kehotetaan lakiperusteluissa siirtämään valmistus muualle.

Ensin mainittuun rajoitteeseen voidaan periaatteessa vastata siirtymällä takaisin vain neitseellisen muovin käyttöön, siis pois kierrätyksestä, mutta jälkimmäinen sisältää sellaisia reaaliskustannuksia tuotevalmistajalle ettei niitä pysty kantamaan tai siirtämään ketjussa eli edessä saattaa olla umpikuja monelle moitteettomasti ja aiemmin kannattavasti toimineelle kotimaiselle toimijalle.

Tällaista ristiriitaista, kiertotaloutta ja kaikkien toimeentuloa vahingoittavaa, säätelyä Suomessa on vaikea mitenkään käsittää.

Takaisin