Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuuden tuotanto päässyt vuoden 2007 tasolle

Muoviteollisuuden tuotanto päässyt vuoden 2007 tasolle

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 22.9.2021

Tilastokeskuksen kokoama muovituotevalmistustoimialan TOL 222 liikevaihtokehitystrendi osoittaa nousua vuoden 2020 puolivälin jälkeen.

Muovituotteiden valmistuksen liikevaihto kasvoi vuoden 2021 ensimmäisellä puolivuotiskaudella 7,1 prosenttia vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta. Liikevaihto oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,2 prosentin nousussa ja toisella vuosineljänneksellä alan liikevaihto ylsi jo 12,4 prosentin kasvuun vuodentakaisesta.

Nousupiikki on kunnioitusta herättävän jyrkkä, mutta vielä varsin kapea. Nousua edelsi selvä parin vuoden mittainen lasku.

Nykynousu johtunee merkittävältä osin myös tuotantokustannusten noususta, joita on ollut pakko siirtää tuotteisiin. Korona-aika myös kiihdytti eräiden muovituotteiden kysyntää vahvasti, mutta luultavasti vain väliaikaisesti. Toivottavasti jotain siirtyi myös täällä pidempiaikaisesti valmistukseen.

Vahvistamaton tieto alalta kuvaa nyt syyskuussa 2021 nousun kyllä pääosin jatkuneen. Pahenevia pullonkauloja on raaka-aineiden, komponenttien ja ammatti-ihmisten saannissa.

Monin paikoin toimitusajat koko ketjussa ovat venyneet ja häiriöherkkyys lisääntynyt. Suomen muoviteollisuus kuitenkin on tehnyt parhaansa ja sikäli myös monin paikoin menestynyt varsin hyvin 2020–21. Jatkoa on nyt todella vaikea arvioida, näkymä edelleen varsin lyhyt ja epävarma.

Takaisin