Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muoviteollisuus käyttää yhä enemmän uusiomuovia

Muoviteollisuus käyttää yhä enemmän uusiomuovia

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 6.8.2021

Uusiomuovi eli kierrätetty muovi valtaa markkinaa askel askeleelta. Asenteet tässä suhteessa ovat tällä vuosituhannella kääntyneet epäluulosta aidoksi kysynnäksi. Saavutus on vaatinut paljon työtä ja uutta ajattelua muoviteollisuudessa. Ja se työ jatkuu.

Koko 2000-luvun ajan muovien kierrätys on ollut kasvussa. Viime vuodet kasvu on kiihtynyt. Muovien viimeaikaisiin saatavuusongelmiin on myös etsitty ratkaisua kierrätysmateriaalien käytöstä sikäli, kun se on ollut mahdollista. Suomessa jo joka kymmenes hankittu muovikilo alkaa olla kierrätettyä materiaalia. Käyttömahdollisuudet ja kysyntä eri käyttökohteissa vaihtelevat suuresti. Osassa tuotteita uusiomuovia ei vielä voi tai edes saa käyttää, mutta etenkin Euroopassa työskennellään standardisoinnin uusimiseksi ja kierrätystekniikan parissa aktiivisesti, jotta nämä rajoitteet vähitellen vähenisivät. Aiemmin pelkästään neitseellisiä muoveja valmistaneet ja kaupanneet isot yritykset ovat ottaneet uusiomuoveja valikoimiinsa, jopa alkaneet niitä prosessoida itse tai kumppaneidensa kautta.

Muoviteollisuuden asiakkaat ovat olleet hyvin kiinnostuneita uusiosta, joskus jopa enemmän, mitä realiteetit tällä hetkellä mahdollistavat niiden käyttöä. Markkinaehtoinen kysyntäimu onkin aivan oleellista. Ilman kysyntää ja tasokasta muovituotteiden valmistusta ei kierrätyskään voi toteutua. Suomen muoviteollisuus toivoo, että kotimaisuus ja kierrätys huomioitaisiin meillä kaikissa muovituotehankinnoissa yhtenä kriteerinä samalla, kun kaikkia muitakin kestävyyden osa-alueita viedään eteenpäin.

Kierrätyssisältöjen osoittaminen ja jäljitettävyys nousevat varmasti keskusteluihin. Uudet kierrätysreitit kuten pyrolyysi, kaasutus ja solvolyysi saatavat pian rikkoa kaikki rajat ja mullistaa käytettävyyden, mutta samalla raaka-aineen alkuperä ja todellinen kierrätysosuus tulee voida jotenkin todentaa. Työtä siis riittää muovien parissa. Ja työtä sekä hyvinvointia riittää suomalaisten 100 vuotta valmistettujen muovituotteiden ansiosta.

Suomessa on noin 500 muovituotevalmistajaa, kymmenkunta muovin kierrätykseen erikoistunutta firmaa ja kaikkiaan noin 10 000 työntekijää.

Takaisin