Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Suomen muovihuolto hyvällä tasolla

Suomen muovihuolto hyvällä tasolla

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 12.3.2021

Muoviteollisuus ry on suomalaisten muovituotevalmistajien järjestö. Jäsenyrityksemme valmistavat erittäin monipuolisesti asiakkailleen muoveista tuotteita. Niiden avulla korona-aikanakin on voitu ongelmitta pitää yhteiskunnan kriittiset toiminnot yllä, suojata ja auttaa ihmisiä.

Nyt maailman alkaessa suunnata pandemiasta pois, on Euroopassa noussut isoakin huolta muovien saatavuudesta. Parhaillaan tuntuu olevan menossa monta eri muutosta yhtaikaa eikä kaikki ota heti toimiakseen sujuvasti. Muovien valmistajilla on ollut runsaasti seisokkeja EU:ssa ja USAssa säästä ja muista syistä. Rahtikontit, joissa muovi normaalisti kulkee, ovat kasautuneet vääriin satamiin. Tilanne helpottuu koko ajan, mutta ei hetkessä. Kontteja tehdään lisää ja niitä siirrellään oikeisiin paikkoihin. Uutta muovituotantoa käynnistellään. Rokotesuoja alkaa mahdollistaa normaalit huollot sekä muut työt. Sääolosuhteet USAssa ovat paremmat ja pysähtyneet petrokemian tehtaat siellä taas käynnissä.

Haluamme rauhoittaa huolestuneita. Muovit eivät ole loppumassa. Niitä tuotetaan edelleen monipuolisesti erilaisiin tuotteisiin eri maanosissa. Nyt olisi tärkeää pitää maltti ja hyvät yhteydet joka suuntiin. Paniikki, hamstraaminen ja isot äkilliset muutokset projekteissa tekevät enemmän haittaa kuin, mitä itse logistiikkaongelmat. Lisäksi kannattaa kommunikoida tarpeet sekä toteutukset aktiivisesti ja ajoissa toimitusketjussa.

Muovituotevalmistus Suomessa on ketterää. Yleisesti ottaen meillä on varsin hyvät kanavat ja suhteet joka suuntaan. Toimitusvarmuus asiakkaan suuntaan on yrityksillemme avaintärkeää ja siksi erityisesti tällaisella hetkellä tarvitaan yhteydenpitoa ja ymmärrystä, jos kaikki ei sittenkään mene kuten ajateltu. Aina kaikkea voidaan järjestellä, kunhan vaan siihen annetaan tilaisuus. Meillä on varmasti paljon patoutunutta projektia ja tehtävää jonossa loppuvuonna 2021. Puretaan sitä hallitusti kotimaisen teollisuuden voimin.

Muoviteollisuus ry pyrkii omalta osaltaan viestimään muovitilanteesta ja seuraamaan yleiskehitystä sillä tarkkuudella kuin se on mahdollista.

Takaisin