Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Viimeisiä vilkaisuja vilkkaaseen muovivuoteen 2021

Viimeisiä vilkaisuja vilkkaaseen muovivuoteen 2021

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 19.12.2021

Liikevaihdon kasvu kävi huipulla Suomen muovituotteiden valmistuksessa 2021 (TOL 222)

Vuoden 2021 ensimmäisellä puolivuotiskaudella muovituotteiden valmistuksen liikevaihto nousi 7 % vuodesta 2020, mikä ei sekään ollut meillä Suomessa muovituotevalmistuksessa kovin huono vuosi.

Vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä noustiin vielä vaatimattomat 1,1 % vuotta aiemmasta vastaavasta ajanjaksosta, joka siis ei vielä ollut käytännössä korona-aikaa. Toisella vuosineljänneksellä liikevaihto sitten ampaisi 12,3 % nousuun vuodentakaisesta ja kolmannella vuosineljänneksellä alamme liikevaihto ylsi jo 18,5 % kasvuun vuodesta 2020. Alamme liikevaihtoindeksi kävi siis Q3 2021 toistaiseksi korkeimmalla tasolla koko 2000-luvulla.

Muistettakoon kuitenkin, että merkittävin osa liikevaihtokehitystä tulee hintojen noususta ja osin koronanotkahduksesta, olkoonkin, että tilaukset ja työmäärät toki myös kasvoivat suomalaisessa muoviteollisuudessa. Kannattavuus todennäköisesti useimmilla alamme yrityksillä on heikennyt 2021.

Nyt vuoden 2022 lähestyessä, ennakkoarvio on, että kysynnän kiivain kasvu on tasaantunut. Asiakkaat vielä täyttävät jonkin verran huvenneita varastojaan ja ennakoivat vuodenvaihteen pyhiä, niiden jälkeistä kiinalaista uutta vuotta sekä mahdollisia uusia lockdowneja tai muita tulevia poikkeustiloja. Kevään mahdolliset työrauhattomuudet, EKP:n velkakirjarahoituksen päättyminen maaliskuussa tai jokin leimahtava kriisi voivat hiljentää taloutta ja heijastua yleensä erittäin iskunkestävään muoviteollisuuteen lyhyellä tähtäimellä.

Takaisin