Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi auttaa ulos koronasta

Muovi auttaa ulos koronasta

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 12.4.2021

Muovit antavat mahdollisuuksia ja pelivaraa koronasta toipumiseen. Miten huolehditaan siitä, ettei siinä Suomessa sorruta epäolennaisuuksiin ja hukata paluuta parempaan?

Korona-epidemian hallinnassa muovituotteilla on ollut merkittävä rooli. Suomessa suoja- ja terveydenhuoltovälineitä on pystytty valmistamaan yli vuoden lähes häiriöttä. Jopa uusia muovituotteita ja -linjoja on saatu käyntiin ihmisten ahdinkoa helpottamaan. Koko alan liikevaihto Suomessa 2020 laski alustavan Tilastokeskuksen tietojen mukaan vain 1,5 % vuodesta 2019. Vuoden alku 2021 saattaa olla jo nousua edelliseen vuoteen verrattuna, mutta osa siitä voi olla heijastumaa raaka-ainehintojen hyvin voimakkaasta noususta vuodenvaihteessa 2020/21.

Nyt huhtikuussa 2021 on useita rokotteita jo jaossa ja epidemian talttumiseen perusteltua toivoa. Monet tahot yhteiskunnassa ovat alkaneet heräillä ja kuvailla, miten juuri heidän mielestään tulisi yhteiskuntaa avata ja palata normaaliin aikaan. Suomen muoviteollisuus tulee osaltaan olemaan mukana edistämässä koronasta pois pääsyä ja epidemian jälkihoitoa, jonka mittasuhteet tulevat olemaan valtavat. Suomen taloudellinen omavaraisuus on heikennyt epidemiassa merkittävästi. Samalla iso määrä asioita, kuten kiireetöntä hoitoa ja investointeja on jäänyt rästiin. Ei myöskään tule unohtaa työttömyyden ja osattomuuden tunteen kasvua yhteiskunnassa, johon kotimainen työntekomahdollisuus olisi parasta lääkettä.

Muoviteollisuudessa nykyisellään Suomessa on noin 10 000 työpaikkaa 500 yrityksessä. Avoimia paikkoja on viime vuoden aikana kuukausittain haussa jopa 200 valtakunnallisesti. Yksi työpaikka muoviteollisuudessa tuottaa EU:ssa jopa 2,8 muuta työpaikkaa arvoketjussa (The European House Ambrosetti)

Asioita, joita Suomessa tarvitsemme korona-exitissä:
1. Kannattavaa ja kilpailukykyistä, työtä sekä toimeentuloa tarjoavaa valmistavaa teollisuutta
2. Osaavaa työvoimaa, raaka-aineita ja energiaa edellisen käynnissä pitämiseksi
3. Ennakoitavuutta ja kehitystä eteenpäin vievää ilmapiiriä yrittämiselle
4. Vähemmän kaiken mutkistavaa politisointia ja byrokratiaa, tilalle rationaalista ja sujuvaa, kohtia 1-3 edistävää päätöksentekoa
5. Oikeat muovit oikeaan paikkaan.

Exitissä jo pitkällä menevät maat osoittavat, että hyvä tie ulos ja ylös ei ole mystiikkaa. Ajoitus on oleellinen. Viikon tai kuukauden tarkkaa ajoitustakin oleellisempaa on nähdä, että taloudellisesti ja rakenteellisesti terveellä pohjalla olevat taloudet irtoavat toipumiseen nopeammin. Niissä mahdollisuudet hoitaa eteen tulevia uusia haasteita, kuten ilmastokysymyksiä, ovat luonnollisesti paremmat.

Vihreä siirtymä muovien avulla

Korona-viruksen syyksi on esitetty maapallon kasvavan väestön ja yhä kaventuvan koskemattoman luonnon tiivistä kohtaamista ja rankkaa hyödyntämistä. Eläinperäiset taudit leviävät ravintokäytön ja muun kohtaamisen vuoksi aiempaa kiivaammin lajeista toisiin muuntautuen molempiin suuntiin sekä ihmisten että eläinten puolustusjärjestelmiä torjuviksi. Ihmisen ratkaisu tähän pandemiaan on ollut estää lähinnä ihmisten välistä kanssakäymistä ja kehittää väestölle rokote. Luonnonvarojen harkitumpi käyttö esimerkiksi muoveja edelleen kehittämällä sekä käyttämällä niin, että pärjäisimme ylipäätään vähemmällä luontorasitteella, on jäänyt taka-alalle. Korona-aikana ainoana raaka-ainepohjana vain muovisille tuotteille on asetettu EU:ssa käyttörajoituksia ja veroluonteisia maksuja. Tämä linja ei ole kokonaisuutta ajatellen kovinkaan oikea eikä auta ihmiskuntaa seuraavassa vastaavassa kriisissä, mikäli sellainen tulee. Muovit eivät ole ongelma vaan merkittävä osa uusia ratkaisuja.

Takaisin