Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovialan koronakatsaus 6.4.2020.

Muovialan koronakatsaus 6.4.2020.

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 6.4.2020

Edellisestä Muoviteollisuus ry:n koronakatsauksesta on kulunut viikko. Olemme seuranneet tilanteen kehittymistä päivittäin maailmalla erityisesti Suomen ja muovialan näkökulmasta.

Muoviala toimi ja auttaa

Vajaa kuukausi sitten valmiuslain voimaansaattamisen alkushokki ja hämmennys ovat vähän kerrassaan alkaneet seestyä toimiviksi malleiksi maamme muoviyrityksissä. Muoviteollisuudessa on tällä hetkellä kahdenlaisia tuotevalmistusyrityksiä: On sellaisia joissa tilauskanta on lähes olematon ja/tai hankkeet pysäytetty, kuten muutamat ajoneuvoteollisuuden alihankkijat. Ja sitten on sellaisia yrityksiä, joilla menee melko normaalisti tai joilla on jopa normaalia paljon parempi kysyntä tuotteilleen. Näitä on varsinkin elintarvike- ja terveydenhuollon muovituotevalmistuksessa, mutta myös esimerkiksi rakentamisessa.

Muoviteollisuusyritykset Suomessa ovat olleet aktiivisia ja ketteriä mukauttamaan tuotantoaan koronakriisin voittamiseksi. Asiaa on auttanut se, että raaka-aineita ja komponentteja on saanut melko ongelmitta. Kuljetukset ovat toimineet vaikkakaan ei normaaliin tapaan. Sähköstä ja henkilöstöstä ei ole ollut pulaa. Vastuullinen ja tarkka toiminta ovat toimineet tehokkaasti sekä henkilöstön että asiakkaiden parhaaksi.

Globaaleihin uhkiin kotimaisia ratkaisuja

Kriisi alkoi maailman muoviteollisuudelle keskeisiltä alueilta Kiinasta. Euroopassa Pohjois-Italia, Itävalta ja Saksa ovat olleet sekä muovialan että koronakehityksen hotspot-alueita. Koronakriisin kanssa rinnakkain maailmalla riehuu petrokemian teollisuutta sekoittava raakaöljyyn juontuva hintasota. Se voi aiheuttaa isojakin saatavuusongelmia, mikäli jalostamoja aletaan sulkea heikentyneiden katemarginaalien johdosta. Kehitystä on hyvin vaikea arvioida, koska Kiinan tuotevalmistuksen aiempien seisahtumisten myötä Kaakkois-Aasian varastoissa arvioidaan olevan jopa miljoona tonnia valtamuoveja. Tällainenkin puskuri tosin sulaa nopeasti, kun paikallinen tuotanto lähtee täysillä käyntiin. Tätä kirjotettaessa Kiinan isojen tuotantolaitosten sanotaan olevan jo enimmäkseen käynnissä. Euroopassa Itävalta ja Saksa suunnittelevat asteittaista toimintojen palauttamista huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. USA on iso arvoitus, kuten tässä vaiheessa epidemian kokonaiskäyttäytyminenkin vielä on.

Jälkihoito siintää edessä: Muovi auttaa siinäkin

Suomelle korona tulee joka tapauksessa aiheuttamaan hyvin rankan loppulaskun. Julkisen sektorin välittömän lainatarpeen arvioidaan asettuvan jonnekin 10-20 miljardin euron väliin, mitä maan hallitus joutuu nyt sitten huomisessa kehysriihessä ratkomaan.

Muovit ja niitä jalostava muoviteollisuus on yksi yhteiskunnalle taloudellista liikkumavaraa tuova materiaaalisektori. Muovituotteet auttavat Suomea toimivina ja resurssitehokkaina kotimaisina valmisteina ja teollisuutemme työllistämisen kautta. Haasteet ovat kaikkea muuta kuin vähäiset. Kuten koronan hoidossa, myös jälkihoidossa tarvitsemme oikeat muovit oikeaan paikkaan.

Takaisin
Avainsanat Muovi, Muoviala