Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Muovi taipuu kohti koronan jälkeistä elämää

Muovi taipuu kohti koronan jälkeistä elämää

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 18.4.2020

Muoviteollisuus on toiminut koko korona-ajan Suomessa lähes normaalisti. Jopa uutta on kehitetty tarpeeseen. Onko nyt jo aika katsoa, miten toimitaan sitten kun muutoinkin maailma normalisoituu? Linjoja jo muuallakin käynnistellään.

Korona-epidemiasta ei vielä voida puhua menneessä aikamuodossa. Muoviteollisuuden sadat yritykset ovat pystyneet toimimaan Suomessa runsaan kuukauden ajan vallinneessa valmiuslain tilassa liki normaalisti, mikä on pieni ihme. Piinaavassa tilanteessa muoviset tuotteet ovat osaltaan olleet avuksi taudin leviämisen hidastamisessa, sairaanhoidossa, ruoan ja lääkkeiden jakelupakkauksissa, jopa kotona viihtymisessä.

Toisaalta toiminnan ylläpito on osoitus alan yritysten kyvystä toimia oikein, asiakkaan eduksi kaikkein haasteellisemmallakin hetkellä. Muoviteollisuus ry, sen jaostot ja työryhmät, ovat myös jatkaneet työtään pääosin etätyömuodossa. Tilanneseurantaa muoviraaka-aineiden ja muiden kriittisten tuotannontekijöiden nopeista muutoksista on tehty tehostaen, jotta elinkeinotoimintamme vauriot minimoituisivat. Jäsenyrityksiä on neuvottu intensiivisesti kaikissa ongelmatilanteissa. Muovitietoa on välitetty viranomaisille ja ratkottu pulmia yhdessä.

Epidemian huippu maassamme on vielä ilmeisesti edessä eikä kukaan tarkoin tiedä koska tai milloin liikkumista taas maailmalla laajemmin sallitaan tai muita rajoituksia puretaan. Vaisuja merkkejä käännöksestä kohti normaalimpaa on jo muoviteollisuuden jalostusketjuissa havaittavissa: Keski-Euroopan ajoneuvo- ja laiteteollisuus käynnistelevät tuotantolinjojaan vähitellen. Kiinassa on tehty samaa jo pari viikkoa pidempään.

Palautuminen kriisistä ei tapahdu hetkessä eikä ilman erilaisia markkinahäiriötiloja. Voi tulla pahenevaa pulaa joistain raaka-aineista tai komponenteista. Kesä ja syksy 2020 tulevat olemaan hyvin arvoituksellisia maailmalla. Varmasti kaikki ovat aluksi hyvin varuillaan, jopa lamaantuneita. Se ei tiedä kysynnälle hyvää.

Muovien vahvuus tuossa toipumistilanteessa on se, että niitä tulee olemaan hyvin saatavilla ja muovit mahdollistavat enemmän asioita vähemmällä panostuksella ihmisille. Aina isojen kriisien ja sotien jälkeen materiaalitehokkuus on tehostunut. Ihmiset haluavat unohtaa nopeasti ikävän ajan ja hankkia erilaisia asioita itselle ja lähimmäisilleen. Muovit uuden infran rakentamisessa, kuten vähäpäästöisen energian tuotannossa, siirrossa ja säästössä ovat enemmän kuin tarpeellisia investointikohteita joka tapauksessa.

Jo tässä vaiheessa selvä koronan opetus on se, että osaavaa tuotevalmistusta kotimaassa kannattaa ehdottomasti ylläpitää. Yhteistyö on valttia ja paras tuote- ja materiaalituntemus on niillä, jotka työkseen noita tuotteita ja materiaaleja valmistavat. EU:n mittavista ainerekistereistä, normeista ja tavoiteohjelmista ei tällä hädän hetkellä tuntunut isommin hyötyä heruvan. Muoviteollisuus jatkaa tästä eteenpäinkin parhaan kykynsä mukaan. Hahmotamme edessämme olevia kriittisiä asioita melko tarkoin. Suomi toimii ja muovi toimii, siinä on melko hyvä kombinaatio ja tavoite joka tilanteessa.

Takaisin