Kuva: Exel Composites OyjExel Composites Oyjn ikkunanpesuteleskooppi.jpg

Ajankohtaista

Muoviteollisuuden uutisia sekä tiedotteita, tapahtumia ja uutiskirjeitä

Koronatilannekatsaus alalla 30.3.2020

Koronatilannekatsaus alalla 30.3.2020

Vesa Kärhä (vesa.karha a plastics.fi), 30.3.2020

Muoviteollisuus Suomessa on kyennyt jatkamaan tuotantoaan olosuhteisiin nähden hyvin.

Tietenkään täysin ilman lomautuksia ja yt-prosesseja ei tälläkään monipuolisella toimialalla ole selvitty. Elinkeinoelämän keskusliitto EK aloitti juuri tänään tämänkin asian kartoituksen koskien koko jäsenkuntaansa, mukaan lukien muovituotevalmistus TOL 222.

Olemme seuranneet tarkoin tilanteen kehittymistä helmikuun alusta lähtien päivittäin. Muoviteollisuus ry on osa maamme teollista huoltovarmuus- ja varautumisjärjestelmää. Nyt maaliskuun aivan viime päivinä Uudenmaan henkilöliikennerajoitusten astuttua voimaan muovialan tilanne Suomessa on seuraava:

- Muoveja riittää. Niitä on saatu Suomeen ja koneet käyvät siellä, missä asiakkaat ovat pystyneet jatkamaan toimintaansa. Koko ajan kuitenkin yhä useampi asiakas ajautuu jopa alasajoon ja epävarmuus on suurta.
- Huhut ja hermostuneisuus ruokkivat mm rahtien ja raaka-aineiden hintojen heiluntaa sekä pahimmillaan sotkevat lisää vaikkapa rahaliikennettä. Osin tarpeetta.
- Henkilökuntaa ei ole ollut vielä kovin paljon sairaana tai muutoin poissa.
- Energiansaannissa ei ole ollut mitään ongelmallista.
- Joissain tuotantolaitoksissa työ on voimakkaastikin lisääntynyt. Nämä liittyvät etenkin elintarvikehuoltoon, teknokemiaan ja terveydenhuollon tarvikkeisiin.
- Muoviteollisuus on voimakkaasti kansainvälistä. Juuri nyt tänne alkaa vaikuttaa Kiinan tehtaiden uudelleen käynnistyminen ja toisaalta Euroopan epidemiahuippu on vasta lähestymässä. Hyvin monet Euroopan muoviteollisuuteen liittyvät toiminnot ovat ainakin huhtikuun puoleen väliin alhaalla.
- Jälkivaikutuksia on hieman pyritty jo arvioimaan vaikka sen aika ei ehkä vielä olekaan. Monet muovialan keskeytyneet projektit esimerkiksi rakentamisessa on ilman muuta vietävä välittömästi loppuun heti kun se on taas mahdollista. Loppuvuosi voi olla monella muovisektorilla paitsi taloudellisesti niukka, myös aikataulullisesti tiukka.

Olisi nyt muoviteollisuuden ja varmasti koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta toivottavaa, että tämä haastava ajanjakso saataisiin asianmukaisesti ja tarvittavissa määrin yhdessä hallittuun loppuun saatettua.

Loppukustannus tulee olemaan valtava. Toipumisessa tulemme taas tarvitsemaan toinen toisiamme. Tulemme myös tarvitsemaan ne kaikki 10 000 muovialan työpaikkaa, mieluusti enemmänkin. Ja ennen kaikkea me siinä vaiheessa tarvitsemme resurssi- ja kustannustehokkaita oikeita muoveja ja kotimaisia muovituotteita oikeaan käyttöön..

Muoviteollisuus Suomessa on yli 500 osaavaa yritystä, jotka kykenevät valmistamaan lähes kaikilla tuotantotekniikoilla tuotteita tilausten mukaan mitä moninaisempaan käyttöön. Muoviteollisuus ry on tällaisten vastuullisten kotimaisten yritysten yhteinen järjestö.

Takaisin